Annons

Annons

Tyngd av ansvar? Så får du bördan att lätta!

Coachen Elizabeth Gummesson förklarar hur du kan lätta på ansvars-oket som tynger axlarna.

Låter "det fixar jag" bekant? Försök lägga band på din ivriga ansvarslust!

1: Checka av magkänslan. Känner du dig spänd, frustrerad ledsen, utmattad? Vad har du gjort precis innan? Gå igenom situationen steg för steg, då får du tag på vad du behöver jobba med.

Annons

2: Bryt ner argumenten. Ett effektivt sätt att styra om sitt beteende är att ställa motfrågor till sig själv:

Exempel 1: Jag måste fixa fika. Jaha, varför måste jag det? Annars gör ingen det. Nehej, och vad händer då? Ja, då blir det ingen fika. Vad händer då? De andra kanske blir besvikna och undrar varför jag inte ordnat något. Okej, men vad händer då? Ja, de blir besvikna. Och vad händer då? …Ingenting.

Exempel 2: Jaha, så är det dags att ringa kusin Berta igen, fast jag egentligen inte vill. Men ringer hon till dig? Varför måste du kontakta henne just nu? Kanske känner hon precis som du, och så sitter ni där båda två och har ett telefonsamtal som ingen av er vill ha… Eller är du rädd att alla ska försvinna om du inte hör av dig? Våga lita på att du är viktig för dem, låt dem ta ansvar också.

Exempel 3: Jag är så trött på att alltid fixa alla julklappar till min mans släkt. Fråga dig själv: Varför gör jag det? Min man gör det ju inte. Vad händer om jag struntar i det? Ja, det blir inga paket. Vad händer då? De blir arga och ledsna. Och vad händer då? Jag blir stressad. Vad händer på lång sikt? Jag slipper fixa paketen och slipper vara frustrerad…

3: Utmana dig själv. Prova nya beteenden, som att hålla låg profil på nästa middag. Kanske märker du att du har trevligare än på länge? Prova att säga nej till människor du alltid säger ja till. Slarva lite, prova att komma för sent till en träff, testa att vara lite mindre noggrann på jobbet, be någon om hjälp. Våga lita på att du är bra precis som du är, du behöver inte anstränga dig mer än du vill och orkar.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…