Annons

Annons

Tydligt krav från WHO: Inför skatt på läsk!

Finland, Island och Norge har det redan. Läskskatt alltså. Nu menar Världshälsoorganisationen WHO att alla länder borde höja priset på söta drycker med 20 procent.


Läsk, saft och energidrycker pekas av många ut som en värsting när det gäller övervikt. Det tillför mångdubbelt mer socker och kalorier än näring. Dessutom mättar det dåligt vilket gör att man lätt bälgar i sig kalorier motsvarande en hel måltid på nolltid. Resultatet bli inte bara övervikt och fetma utan också sjukdomar som diabetes typ 2 och karies.

Annons

Nu menar WHO att en höjning av priset på sockrade drycker kan förebygga övervikten i världen. Enligt en studie skulle en prisökning med 20 procent också sänka konsumtionen med 20 procent  – och i förlängningen även minska fetma och övervikt med 3 procent.

Läs också: Ont i lederna? Sluta dricka läsk! 

Svenska forskare menar dock att en skatt på söta drycker inte löser problemet eftersom vi då lägger pengarna på andra söta livsmedel istället. Istället vill de ha ett helt paket av åtgärder för att komma åt fetma, framförallt hos barn. Folkhälsominister Gabriel Wikström (S) är inne på samma linje, men utesluter inte att det i framtiden kan bli en läskskatt i Sverige också.

Så här ser det ut i andra länder: 

  • Finland har en särskild skatt på läsk sedan 2013.
  • Norge har en sockerskatt på alkoholfria drycker som läsk, mineralvatten och sockerfri läsk. Trots det dricker norrmännen enligt vissa studier mest läsk i Norden.
  • Island har en sockerskatt på läsk och juice, kex och mineralvatten.
  • Danmark har haft en sockerskatt på läsk med avskaffade den för fyra år sedan eftersom den inte hade så stor effekt.
  • Mexico införde för två år sedan en sockerskatt på läsk och kaloririk kost mat. Sedan dess har läskkonsumtionen minskat med cirka 17 procent hos vissa grupper i samhället, främst de med dålig ekonomi.
  • Storbritannien bestämde i mars i år att de ska införa en sockerskatt på bland annat läsk.

Källor: SVT, Fri Köpenskap

Så många sockerbitar dricker du – utan att veta om det

Hur-mycket-socker-i-dricka

Vi är törstiga och tar något gott att dricka. Men vad är det egentligen vi får i oss? En massa onödigt socker, visar det sig…

Läs mer:  Så många sockerbitar dricker du

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…