Annons

Annons

Trött och urladdad – kan det bero på binjurarna?

Trött och urladdad – kan det bero på binjurarna?
Trötta, utmattade binjurar är den senaste innediagnosen – en följd av dagens stressiga livsstil. Men finns sjukdomen ens? Och när ska man söka hjälp? MåBra reder ut.

Är du dödstrött, oförklarligt orkeslös och stressad? En allt vanligare förklaring till symtomen är att binjurarna i vårt stressade tidevarv får slita så hårt att de mattas ut och slutar fungera. Och vi med dem.

Annons

Att binjurarna inte längre orkar tillverka det uppiggande stresshormonet kortisol anses ligga bakom vår trötthet. För att bli frisk ordineras vi vila, vitaminer och kostillskott med hormonlika ämnen.

Gilla MåBra på Facebook

Men är det så enkelt?

– Utmattade, trötta binjurar är ingen vedertagen sjukdom. Självklart mår vi inte bra av att stressa för mycket, men binjurarna går inte ”sönder” om vi gör det, säger överläkaren och endokrinologen Per Dahlqvist vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Läs mer: Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna

Många läkare menar i stället att trötta binjurar blivit en trenddiagnos som självutnämnda experter tjänar pengar på, bland annat genom att sälja särskilda salivtester som mäter kortisolet, kosttillskott och stärkande vitaminer. Och vem vill inte slippa vara trött? I USA har läkare till och med gått ut och varnat för diagnosen – trots att den inte ens finns.

– Visst kan det vara logiskt att dra slutsatsen att man är trött för att binjurarna är utmattade och man har kortisolbrist, men vid en riktig binjuresjukdom får man även andra symtom än trötthet. Och är man sjuk på riktigt hjälper varken vila eller vitaminer. Man måste ha medicin för att överleva.

En sådan sjukdom är Addisons sjukdom. Den beror inte på stress, utan på att kroppen angriper sina egna vävnader, i det här fallet binjurebarken som då slutar producera kortisol.

Men den allra vanligaste orsaken till riktig kortisolbrist är att man har fått medicin med kortison. Det omvandlas i kroppen till kortisol och används bland annat mot astma, allergi och reumatism.

Eftersom många tar medicin med kortison kan åkomman vara mycket vanligare än man tror.

Läs mer: 8 tecken på att du är för stressad

– Tillståndet kallas läkemedelsutlöst kortisolsvikt. Om man tar medicinen i hög dos under lång tid och sedan slutar tvärt hänger binjurarna inte med. Då bildar de för lite stresshormon. Men de flesta som drabbas blir återställda, även om det kan ta tid, säger Per Dahlqvist.

Av samma skäl ska man inte experimentera med kortisontabletter på egen hand: Tar man det trots att man är frisk kan binjurarna gå ner på sparlåga.

– Det finns heller inget vetenskapligt stöd för att viss mat, vissa vitaminer eller livsstilsförändringar skulle kunna stärka binjurarna.

Läs mer: Extrem trötthet kan bero på magen

Stress kan förstås ha andra negativa effekter på kroppen. Bland annat kan den driva på andra sjukdomar med trötthet som symtom – depression, till exempel. Men det innebär alltså inte att våra binjurar blir utslagna. Vi klarar av de stresshormoner som kroppen själv tillverkar, även om vi är superstressade.

– Sjukdomar i binjurarna är ganska ovanliga. Men är man orolig kan man be sin läkare att ta ett blodprov på morgonkortisol. Det ska tas klockan 8 på morgonen. Med ett sådant prov kan man bedöma om det behövs ytterligare utredning, säger Per Dahlqvist.

Binjurar, kortisol och kortison – vad är det?

* Binjurarna sitter ovanför njurarna. De tillverkar viktiga hormoner, bland annat stresshormonet kortisol.

* Kortisol är livsviktigt och behövs bland annat för att vår ämnesomsättning ska fungera. Det är också viktigt för immunförsvaret och hämmar inflammationer i kroppen. Kortisol är uppiggande och ger oss kraft att fly från hotfulla situationer.

* Kortison är en medicin som i kroppen omvandlas till stresshormonet kortisol.

AV: Vivvi Alström
BILD: Thinkstock

Läs mer:

Slipp tröttheten – 12 vägar till mer ork!

Trött, sjuk och deppig? Du kanske har näringsbrist!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…