Annons

Annons

Trött? Här är lampan som fungerar bättre än koffein!

En kopp koffeinladdat kaffe är ett säkert kort för att få kroppen att kvickna till. Men det finns en ännu mer effektiv metod, visar ny forskning. Allt du behöver är en glödlampa med rätt färg...


Går du med trötta steg mot kaffebryggaren när koncentrationen och orken lyser med sin frånvaro? Då kanske du ska prova att sitta kvar och tända en lampa istället. Förutsatt att den avger blått ljus.

Annons

En svensk studie visar nämligen att blått ljus kan vara en vassare fokushöjare än koffein. Det är forskare på Nationellt vintersportcentrum vid Mittuniversitetet som analyserat det blå ljusets effekter på människans psykiska och fysiska förmågor.

Gilla MåBra på Facebook

I testet fick deltagarna antingen sitta i blått ljus och äta koffein motsvarande 240 mg, eller utsättas för vitt ljus och inta samma mängd koffein. Två parallella testgrupper utsattes enbart för vitt respektive blått ljus, men fick istället placebo.

Personerna som ingick i studien fick utföra vakenhetstest med kognitiva tester både innan och efter försöket. De som fick koffein och blev utsatta för blått ljus fattade beslut snabbare än de som exponerades för vitt ljus och samma mängd koffein. Men när ett störningsmoment lades till i testet presterade gruppen som enbart utsattes för blått ljus och placebo bäst. Reaktionstiden bland försökspersonerna förbättrades i grupperna som utsatts för blått ljus, och då särskilt hos de deltagare med blå ögon.

Forskarna menar också att ljuset kan ha en gynnsam effekt hos idrottare. Vår PT Katarina Woxnerud har skrivit om detta i sin blogg.

Läs mer här: Blått ljus gör dig mer vaken än kaffe

Alltid trött? Här är knepen som funkar!

Med MåBra:s stora sömnguide blir det lättare att somna - och vakna!

Gäsp! Vägrar kroppen vakna trots att klockan är långt efter lunch? Här är sju vanliga orsaker till oförklarlig trötthet – och vad du kan göra för att piggna till!

Läs mer här!

Experten: Så hittar du rätt ljus i mörkret!

Vi behöver ljus för att överleva.

Vi behöver ljus för att leva och må bra. Men det är inte bara att ösa på med ljusterapilampor när som helst. Ljuset ska helst matcha den egna dygnsrytmen.

Läs mer här!

Slipp vinterdeppet med ljusterapi – i öronen!

Riita Palmén får hjälp av ljusproppar i öronen mot sin depression.

Åtta minuters ljusbehandling till morgonkaffet räcker för att Riitta ska slippa deppa i vintermörkret.

Läs mer här!

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…