Annons

Annons

D-vitaminbrist? Kolla om du är i riskzonen!

Försök att vistas utomhus så mycket du kan - och tänk lite extra på kosten!

Brist på D-vitamin kan yttra sig på olika sätt, kolla här om du ligger i riskzonen.

Under årets mörka årstider kan kroppen inte tillgodogöra sig det D-vitamin som annars omvandlas från solljuset via huden. Solglasögon, täckande kläder och solskyddsprodukter motverkar också processen, vilket gör att depåerna kanske inte är så påfyllda efter semestern som du tror.

Annons

Kosten är också en källa till vitaminet, förutsatt att produkten du äter har vistats i solen. Odlad lax från bassäng och grödor som fått mogna efter skörd är exempel där halten påverkas negativt.

Mörk hy har också en begränsad förmåga att tillgodogöra sig D-vitamin från solen, även det naturliga åldrandet inverkar negativt på den processen. Medan dessa saker inte går att påverka finns det faktorer du enkelt själv kan förbättra: din kost och utevistelse.

D-vitamin lagras cirka 3 månader i kroppen, semesterns påfyllnad börjar med andra ord att sina redan under september/oktober. Försök att vara utomhus och exponera ögon och ansikte för solljus, en promenad under lunchen gör stor skillnad. Ät ekologisk odlade produkter som fått mogna i solljus och ät kött från djur som betat utomhus.

Passa också på att äta kantareller, de är också en naturlig källa till D-vitamin. Se till att steka dem i smör eller lägg dem i en gräddig sås, eftersom vitaminet är fettlösligt och absorberas lättare tillsammans med fett. Alger och mjölkprodukter är också lättillgängliga källor.

 
Källa: kostkoll.se/d-vitamin.biz

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…