Annons

Annons

Tröstät med gott samvete – maten som är ok

Stress, ilska eller nedstämdhet kan mildras med hjälp av rätt kost. Här är komfortmaten som tröstar, lugnar och lindrar!

Chipspåsen är inte någon räddare i nöden. Läs varför salt mat tröstar längre ner!

Sträcker du dig efter glasspaketet när du bråkat med din partner eller känns kakburkens innehåll som en varm kram när du haft en jobbig dag på arbetet? Du är inte ensam, att söka tröst via maten är högst mänskligt.

Annons

Testa dig själv: Är du en känsloätare?

Det hela bottnar i ett avancerat samspel mellan mage, smaklökar och hjärnans belöningssystem. Och de kemiska vägarna går snabbt att bygga upp. Har du en gång sökt – och upplevt – tröst i ett glasspaket när du känt dig hängig är risken stor att du söker upp frysen även nästa gång du har en dålig dag. Vips har du hamnat i ett matmönster fortare än du hann säga Ben & Jerrys.

Gilla MåBra på Facebook

Forskning har visat att det räcker med att tänka att du kan känna dig ledsen för att suget ska sätta klorna i dig. Och det släpper först när hjärnan har fått sin belöning, alltså maten i fråga.

Skillnaden mellan psykisk och fysisk hunger

Under en vanlig vecka finns det mängder av tröstmat som erbjuder snabb uppåt-effekt. Allt från koffeinstinna kaffet på morgonen, sockerladdade godisbitarna på jobbet eller rödvinsglasen till middagen. Gemensamma nämnaren är att de ger en snabb signal till hjärnan, som svarar med ett fyrverkeri av må bra-känslor. Och signalerar: mer, mer, mer!

I boken The Hunger Fix av Pam Peeke och Mariska van Aalst klassas koffein, socker och alkohol som ”snabba fixar”, mat som innehåller något av dessa ämnen ger en snabb respons, men gör också att kroppen vill ha mer av varan. Det krävs helt enkelt mer för att stilla behovet och du riskerar snabbt att skapa ett ohälsosamt beroende.

Författarna förordar istället matkombinationer, ”hälsosamma fixar”, som ger både kropp, hjärna och samvete en positiv kick. Den hälsosamma fixen associeras med sunda vanor, produktivitet och konsten att njuta. Jämför själv känslan av att hitta lugnet i en chipspåse med att söka tröst i lite mättande ost och broccoli…

Därför är chips och pommes frites bra tröstmat

Tröstmaten som är på din sida

Genom att kombinera ett fiberrikt livsmedel med proteinladdad kost får du både humör, blodsocker, dopaminnivåer och mättnadskänsla på rätt nivå!

Färska bär med keso
Äpple och jordnötssmör
Knäckebröd med kokos
Yoghurt och fullkornsflingor
Broccoli och ost
Morot och hummus
Paprika och böndipp

 

Källa: Prevention, The Hunger Fix

 

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…