TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Vill du börja träna på morgonen? Undvik dessa 7 misstag

08 sep, 2019 
Träna på morgonen – så börjar du.
Vill du träna på morgonen men tycker att det känns tungt och jobbigt? Testa att följa de här råden för att hjälpa dig själv på traven!
Annons

Det finns människor som inte tränar, och så finns det de som gör det. Och sen finns det de som tränar på morgonen innan jobbet.

Det kan låta som en omöjlighet – HUR tidigt måste man inte gå upp då? Hinner man verkligen få sin nödvändiga sömn? Hur gör man med frukosten? Har gymmet ens öppet? Det går att hitta mänger av hinder om man vill – men det finns också lösningar, för den som vill.

Att träna på morgonen kan ju vara det enda alternativet för många som har fullt schema resten av dygnet. Och det finns flera fördelar med att svettas loss det första man gör på dagen. Till exempel drar du upp fettförbränningen genom att träna ett pass innan frukost, det är ett skönt sätt att väcka hjärnan på morgonen, och du har sen resten av dagen kvar till allt annat och kan ta det lugnt på kvällen och varva ner innan sängdags.

Men för att inte göra det svårare än nödvändigt finns det vissa saker du kan tänka på, som underlättar för dig på morgonen när du ska dra på träningskläderna. Här har vi samlat några sätt att öka chanserna för att du ska ta dig upp och träna på morgonen!

Annons

Du äter för sent

Du kanske har hört rekommendationen att inte äta middag senare än kl 18 på kvällen? Det är en omöjlighet för en del av oss, som kanske inte slutar jobbet förrän då – men det finns en poäng med att inte kasta i sig middagen det sista du gör innan läggdags. En studie som publicerats i American Heart Association visade att kvinnor som åt middag kl 23 på kvällen hade betydligt sämre blodsocker morgonen därefter, jämfört med kvinnor som åt middag kl 18.

Och blodsockret kommer att påverka hur du känner dig och hur din träning går – om du ens kommer upp.

Du sover för lite

Har du planer på att komma upp i tid behöver du också lägga dig i tid. Att ligga och slösurfa på mobilen till klockan halv tolv är inte att ta din träningplaner på allvar! Du vet ju hur du mår efter en natt med för lite sömn – hur stora är chanserna då att du kommer ta dig upp och träna vid 6-snåret?

När vi sover är också tiden då kroppen återhämtar sig från tidigare träning och fysiska påfrestningar, och sover du inte tillräckligt kommer kroppen inte att vara i skick för några backintervaller morgonen efter.

Annons

Du snoozar för länge

”Bara liiiiite till” tänker du för dig själv när du dragit täcker över huvudet och somnar om innan du blir väckt av nästa larm. Men att snooza är en väldigt dålig start på morgonen – och inte bara för att du sover bort din värdefulla träningstid.

Vi har alla en inre väckarklocka som gillar rutiner. Men när du vaknar för att sedan somna om sätts det naturliga väckningsschemat helt ur spel och hjärnan blir förvirrad. Den vet helt enkelt inte om den ska förbereda din kropp på att vakna eller somna. Som ett resultat av detta slutar det ofta med att du rycks ur din djupsömn och vaknar ännu tröttare. Lite som med jetlag.

Så för en piggare morgon: Lägg väckarklockan/mobilen på ett sånt avstånd att du måste gå ur sängen för att stänga av larmet, då minskar risken att du somnar om.

Du är oförberedd

Om du vaknar på morgonen och måste börja med att leta igenom den rena tvätten efter två träningsstrumpor och upptäcker att träningslurarna är urladdade kommer både tiden och motivationen att tryta. Lös detta genom att förbereda dig kvällen innan: Lägg fram kläderna, ladda mobil och lurar och fyll vattenflaskan om det behövs. Lägg inte så mycket ansvar på ditt nyvakna jag!

Annons

Du improviserar

Brukar du också tänka ”Jag får se vad jag känner för imorrn” när det gäller din träning? Dålig idé, för du kommer antagligen känna för att göra minsta möjliga ansträngning i ottan. Gör en plan och håll dig till den, på så sätt slipper du tänka kreativt när du precis har vaknat, och du tar inte samma överdrivna hänsyn till tröttheten.

Ska du springa? Bestäm vilken runda, hur långt och vilken takt du tänker hålla. Ska du träna styrka? Bestäm vilken del av kroppen som får äran, och vilka övningar du ska köra, samt hur mycket tid du kan lägga på träningen.

Du hoppar frukosten helt

När vi vaknar efter natten är blodsockret som lägst. Hur det påverkar en är väldigt individuellt – vissa klarar hårt träning ändå, medan andra kan behöva ett litet mellis innan. Men att träna och sedan inte äta något alls kommer inte att få dig på topphumör under resten av dagen. Du behöver äta frukost för att orka med dagen, om du ska morgonträna.

Annons

Testa dig fram med vad som funkar – men använd inte hunger eller hängighet som ursäkt för att inte morgonträna om du inte äter frukost!

Du går ut för hårt

Även om tiden för din morgonträning är begränsad måste du tänka på att värma upp lite. Kroppen är extra stel efter nattsömnen och behöver några minuter att komma igång – annars ökar risken för skador. Jogga igång lite långsamt och stretcha lite så att hela kroppen är vaken när du börjar träna.

Källa: Runners World, Men’s Health, Sats   Foto: TT


Läs mer:

8 rutiner att införa – för en bättre start på morgonen

Bättre att sova ut än att träna tidigt på morgonen

Experten: Därför ska du träna direkt på morgonen

 

Annons