TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Vilken träning passar din kroppstyp? Experten reder ut

01 okt, 2020 
AvMåBra
Enligt teorier är det din kroppstyp som avgör om du får ut mesta möjliga av styrketräning eller av löpning. Men stämmer det verkligen? Och vilken träning passar i så fall till vilken kroppstyp? Experten reder ut!
Annons
Influencers som visar att starkt är vackertBrand logo
Influencers som visar att starkt är vackert

Den bästa träningen är den som blir av, är ett uttryck som säger en hel del. Ändå undrar många av oss varför vissa verkar gynnas mer av styrketräning och bygger muskler snabbare än andra, eller varför vissa verkar få ut mer av sin löpning.

Handlar det om att vissa kroppar svarar bättre på viss typ av träning än andra. Eller är det bara så att vissa helt enkelt tränar mer effektivt än oss själva och därför också uppnår resultat? Eller är det en kombination?

Enligt teorier finns det ett kroppskategorisystem där vi människor grovt delas in i tre olika kategorier: den ektomorfa, mesomorfa och endomorfa kroppstypen.

Systemet för kategorisering utvecklades först av Dr William Herbert Sheldon på 1940-talet för att kategorisera psykologiska egenskaper relaterade till kroppsform, och för att kunna förutsäga prestationsförmågan och social kompetens.

Tre olika kroppstyper

Så vad kännetecknar de olika kroppstyperna?

Annons

Den ektomorfa kroppstypen kännetecknas av att vara smal med långa ben, med smala höfter och axlar. Den typiska kroppsbyggnaden hos en långdistans-löpare faller i denna kategori.

Den mesomorfa kroppstypen beskrivs ofta som atletisk. De är muskulösa, har låg fettprocent och kan relativt enkelt öka muskelmassan. Skelettet är kraftfullt, vilket särskilt syns runt handleder, knän och anklar.

Endomorfiska typer har vad vi kallar en äpple- eller päronform och har ofta låg förbränning. Denna kroppstyp har ofta måttlig till något smal benstruktur och en något högre fettprocent.

Christian Torp är träningsexpert på MåBras systersajt KK.no. Han tycker att det kan vara en fördel att veta vilken kroppstyp du tillhör, men att de flesta människor har egenskaper från alla olika kategorier.

– Inga kroppar är likadana. Bara väldigt få människor är hundra procent ektomorfa, endomorfa eller mesomorfa. Jag tror att det är en fördel att veta vilken kroppstyp du tillhör, oavsett vilken nivå du befinner dig på. Då kan du lättare anpassa måltidsplaner och träningsprogram som passar din kroppstyp och vad du vill uppnå, säger Torp.

Annons

Reagerar olika på kost och träning

– Träningen och kosten som fungerar för dig kommer inte nödvändigtvis att fungera för din bästa vän, och tvärtom. När vissa svarar bäst på några repetitioner med tunga vikter, kommer andra att ha en större effekt av många repetitioner med lättare vikter. Inget träningsprogram kommer att kunna träna alla kroppstyper lika effektivt.

Enligt teorin, tolererar den ektomorfa kroppstypen en kolhydratrik diet mycket bättre än den endomorfa, som lätt går upp i vikt. Om målet är att öka muskelmassan måste den naturligt smala ektomorfen se till att få tillräckligt med kalorier och prioritera tunga basövningar och inte träna för mycket konditionsträning. Den ektomorfa kroppstypen verkar däremot ha lättare för uthållighet och distans, som till exempel löpning.

Endomorfen reagerar bra på styrketräning, men bör också kombineras med konditionsträning, särskilt HIIT-träning anses vara särskilt fördelaktig för denna kroppstyp.

Annons

Den mesomorfa kroppstypen, den som verkar vara naturligt atletisk, svarar snabbt på styrketräning, men drar också nytta av konditionen. En proteinrik diet anses vara bra för den mesomorfa kroppstypen. Och även om denna kroppstyp kan tyckas vara ”vinnaren” bland kategorierna betyder det inte att en person med denna typ av kroppsform, inte kan gå upp i vikt eller vara i dålig form.

Oviktigt enligt nutritionisten

Faktum är att alla tre kategorierna kan vara både i toppform och naturligtvis tvärtom.

– Kom ihåg att du har alla möjliga förutsättningar för att påverka hur din kropp ska se ut, oavsett din kroppstyp, påpekar Torp.

Vegard Lysne är en klinisk nutritionist och doktorand vid University of Bergen. Han tycker inte att vi borde bry oss allt för mycket om vilken typ av kategori vi faller i, utan snarare fokusera på det vi vet fungerar.

– För de flesta är detta med kroppsform inte nödvändigt att tänka på, det kommer att vara samma grundläggande saker som huvudsakligen är avgörande, säger Lysne till KK.

Annons

Det vill säga intag och konsumtion. Vad du äter och hur ofta du rör dig. Och naturligtvis vad ditt mål är. Få människor strävar efter att bli toppidrottare, vinna fitnesstävlingar eller bli en explosiv kroppsbyggare. Då är frågan om vi verkligen behöver gå så noggrant in på vilken typ av kroppstyp vi själva har, om målet är att komma i form?

– Kom ihåg att detta med kroppstyper kan vara ett verktyg eller riktlinjer – inte en slutsats. Det finns många andra faktorer som påverkar hur vi reagerar på träning, inklusive kroppssammansättning, kroppens naturliga ämnesomsättning och vilopuls för att nämna några. Flera av dessa faktorer har du möjlighet att påverka genom den livsstil du lever. Så kom ihåg att du har alla möjliga förutsättningar för att påverka hur din kroppstyp ska se ut, oavsett vilken kroppstyp du har, avslutar Torp.

Foto: TT Av: Benedicte Wessel-Holst

LÄS MER: 

5 övningar för bättre balans OCH starkare kropp

13 sätt högt blodsocker kan påverka kroppen på

Bästa träningen för dig som är 50+

Annons