Annons

Annons

Träning har positiv effekt på reumatism

Yoga kan hjälpa mot reumatiska besvär.

Yoga ger både styrka, stretching, balans och djupavslappning och är ett bra exempel på allsidig och skonsam träning. För personer som lider av reumatiska besvär kan det vara en bra biljett till en friskare kropp.

Vi frågade Christina Opava, professor i sjukgymnastik vid Karolinska Institutet, vad träning generellt tillför reumatiker.

– Det finns ett entydigt vetenskapligt stöd för att träning ger positiva effekter vid ledgångsreumatism, om sjukdomsaktiviteten är under kontroll och om patienten har inga eller ett fåtal svullna leder.

Annons

– Träningsovana reumatiker kan få mer smärta när de börjar med vardagsmotion eller träning. Starta därför långsamt och ge inte upp i svåra perioder.  Glöm aldrig att lite fysisk aktivitet alltid är bättre än ingen alls.

Vilken träningsdos rekommenderar du vid reumatism?

– Folkhälsorekommendationer om hälsofrämjande fysisk aktivitet, HFA, gäller även reumatiker. De innebär att man helst ska vara fysiskt aktiv varje dag, sammanlagt 30 minuter på en måttligt ansträngande nivå. Aktiviteten bör innehålla styrketräning, till exempel dynamisk yoga, två gånger i veckan. Den dagliga aktiviteten kan bytas ut mot tre konditionskrävande pass i veckan. För den som har en långvarig sjukdom eller är över 65 år rekommenderas också rörlighets- och balansträning vid behov.

AV: Louise Malmros Manfrinato   BILD: IBL

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…