Annons

Annons

”Tranbär botade min urinvägsinfektion”

Jenny Östling hade ständiga urinvägsinfektioner, nu har hon äntligen hittat en metod som hjälper henne.

"Urinvägsinfektioner drabbar ofta personer med IBS" säger Jenny Östling.

Ända sedan tonåren har Jenny haft problem med återkommande urinvägsinfektioner. Hon har tvingats äta otaliga penicillinkurer. Nu har hon hittat ett kosttillskott med tranbär som motar Olle i grind.

Annons

– Jag fick faktiskt min första urinvägsinfektion redan som spädbarn. Men sedan dröjde det tills jag var i puberteten innan det var dags igen. Jag minns när jag var 16, det året hade jag fyra urinvägsinfektioner – sedan dess har de kommit minst ett par gånger per år.

Gilla MåBra på Facebook

Jenny Östling berättar att hon har lärt sig alla knepen. Hon byter alltid underkläder om hon är svettig, hon ser till att inte sitta i drag eller på kalla klippor. Att sova i tält är inte att tänka på. Och hon har bälgat i sig citronvatten.

– Det här har såklart påverkat mig. Jag får alltid tänka ett steg längre än mina vänner, om vi till exempel ska ut och äta picknick.

Förutom urinvägsinfektionerna har Jenny länge haft problem med sin mage. Alldeles nyligen fick hon bekräftat att hon har IBS, något som hon länge misstänkt. Hon fick också reda på att den kan finnas en koppling mellan IBS och urinvägsinfektioner.

– Enligt min läkare är jag ett typexempel på en IBS-patient. De kan se ett mönster – allt hänger ihop.

Läs mer om metoden som lugnar Jennys IBS-mage här!

Jenny tyckte att det blev jobbigt med alla penicillinkurer hon tvingades äta. I samma veva blev hon tipsad om att tranbärskapslar kunde vara förebyggande.

– Jag köpte min första förpackning med tranbärskapslar i somras. Till en början åt jag två om dagen. Sedan gjorde jag ett uppehåll och åt dem när jag började känna av urinvägarna. Men i vintras åt jag dem varje dag, jag vet ju att mina problem är extra stora då.  Och, peppar, peppar, jag har inte haft någon urinvägsinfektion sedan jag började med kapslarna. Det är otroligt skönt.

– Urinvägsinfektioner är förknippade med outhärdlig smärta. Det har till och med varit så illa att jag har blött. Därför känns det som en lättnad att jag kan förebygga mina besvär. Att jag dessutom slipper äta penicillin är en extra bonus.

Tranbär mot urinvägsinfektion

Urinvägsinfektioner är ett gissel för många kvinnor. Varje år får omkring 400 000 svenska kvinnor diagnosen. Många av dem har återkommande besvär och äter ett flertal antibiotikakurer varje år.

– Eftersom antibiotikaresistensen ökar i Sverige i dag, finns det ett stort behov av komplement till antibiotika vid urinvägsbesvär. Tranbär har länge använts både för att förebygga och behandla urinvägsinfektioner, säger Peter Bomgren på Sunwic AB som säljer de tranbärskapslar som Jenny äter.
Kosttillskottet säljs både på apotek och i hälsokostbutiker.

Vad är det med tranbären som gör dem så verksamma?

– Enligt Läkemedelsverkets rapport om nedre urinvägsinfektioner, från 2007, är det ett ämne, proantocyanidiner, i tranbären som förhindrar att bakterier får fäste på urinblåsan. På så sätt förhindras ju också bakterietillväxten. Det har visat sig att tranbär fungerar extra bra mot E. coli-bakterier, som är den värsta boven när det gäller urinvägsinfektioner, säger Peter Bomgren.

AV KRISTINA ROSENBERG
FOTO: LENNART DANNSTEDT

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…