Annons

Annons

Tomat – smal och supernyttig hälsomat!

Tomater är goda och nyttiga - i alla former!

Tomater är inte bara en fröjd för ögat och smaklökarna. Den röda salladshjälten har en hel del fantastiska egenskaper innanför skalet.

Lykopen är en av naturens mest kraftfulla antioxidanter. Studier har visat att lykopen kan motverka såväl hjärt-kärlsjukdom som vissa cancerformer.

Och avståndet till en naturlig lykopenkälla är sällan långt. En av våra vanligaste grönsaker, tomaten, är fullproppad med den nyttiga antioxidanten.

Annons

Lykopen har visat sig kunna begränsa cancercellers tillväxtförmåga, enligt en studie vid universitetet i brittiska Portsmouth. Forskarna tror därför att antioxidanten kan vara extra intressant i just cancerforskning.

Tomatens rödhet vittnar om mängden lykopen, ju rödare grönsak desto bättre källa. Men visste du att lykopenet blir mer verkningsfullt om du hettar upp tomaten innan du äter den? En varm tomatsoppa har alltså högre lykopenhalt än en färsk tomatsalsa!

Många av tomatens nyttigheter är fettlösliga, så adderar du dessutom en skvätt olivolja till rätten blir kroppens upptagningsförmåga ännu mer effektiv.

Japanska forskare har också upptäckt att tomater innehåller ämnen som löser upp skadligt fett i blodådrorna. Denna egenskap gör att grönsaken blir ett effektivt vapen mot såväl leverproblem som åderförkalkning.

Tomater kan även hjälpa dig hålla vikten. Brittiska studier har visat att kroppens aptitreglerande hormoner påverkas av just tomat, du blir helt enkelt fortare mätt om du äter mat med tomater i.

Och det bästa av allt är att de flesta av tomatens härliga egenskaper finns kvar även i konserverad form, till och med i krossade, puréade – och i ketchup!

Här är 10 härliga MåBra-recept att inspireras av!

Färskmixad tomat- och chilisås

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…