Tomas: "Jag slutade vara girig och blev lyckligare"

11 dec, 2017 
Anna Carsall
En mental kollaps hjälpte Tomas Gunnarsson att inse att han var tvungen att byta bana i livet. Hans jobb gav mycket pengar men kändes inte meningsfullt. Nu föreläser han och skriver böcker om hur man kan öka sitt inre välmående.
Annons

I 27 år hade Tomas Gunnarsson jobbat som programmerare. Han var framgångsrik. Och han avskydde sitt jobb.

– Jag hade egentligen aldrig haft ett lustfyllt förhållningssätt till programmering. Men eftersom jag varit så omotiverad på gymnasiet, med betyg därefter, och mot alla odds lyckats komma in på en IT-utbildning var det bara att köra på den linjen. Det var liksom ”now or never”.

Tomas började efter hand jobba och gjorde karriär

– I dag kan jag se att jag blev blind. Jag rusade på, utan att tänka efter vad jag egentligen ville, eller hur jag mådde. Det blev väldigt viktigt att tjäna mycket pengar. Jag blev girig.

För att orka med de långa och intensiva arbetsdagarna tränade Tomas tre timmar, fem dagar i veckan.

– En stund efteråt kände jag mig glad och uppåt. Man får ju en sådan kick av träning. Men jag behövde träna ofta för att må bra-känslan skulle hålla i sig. Den var kortvarig.

Så kom den där dagen, för nio år sedan, när det inte gick längre. När batterierna tog slut.

Annons

– Jag minns det fortfarande så tydligt, hur jag satt i bilen, mitt i rusningstrafiken i Stockholm. Och jag kunde inte trampa på gaspedalen. Fick inte ner foten. Bilar tutade, folk hötte med nävarna. Det spelade ingen roll. För jag kom inte ihåg hur man körde bil. Jag bara satt där. Och jag tänkte: Nu är jag färdig med IT. Och med mitt liv som det ser ut nu.

Hjärnan och själen var bortglömda

– Jag hade varit kroniskt stressad så länge, utan att jag visste om det själv.

Successivt utbildade han sig till coach, mental tränare och grupp-processledare och började föreläsa och skriva böcker inom personlig utveckling.

Hans senaste bok heter ”Träna din inre kondition – mindre stress mer glädje”.

– Precis som vi motionerar våra kroppar behöver vi träna vårt inre. När vi gör det ökar vi tilltron till oss själva. Ju mer vi kan lita på oss själva, desto mindre oro och stress upplever vi i vår vardag. Det kan vara så enkla saker som att stanna upp en stund och fråga sig: Hur har den här dagen varit? Vad har fungerat? Vad har fungerat mindre bra? Kan jag lära mig något av det? Att bli mer medveten om hur olika tankar och val påverkar en. Och att små gester av generositet och medmänsklighet betyder enormt mycket för oss. Tänk bara vad glad man kan bli av att någon man möter på stan ler mot en!

Annons

Vilken inre träning gjorde du senast?

– Häromdagen gjorde jag en övning som jag kallar Smile-opener. Jag reser mycket i jobbet, och har märkt att flygplatser är perfekta träningslokaler för den här övningen. Syftet är att jag, genom att le, hjälpa någon, ge en komplimang eller prata en stund, ska lämna den personen lite gladare än före vårt möte. Ofta är det handlingar som för en själv känns små. Men som betyder mycket i omtanke. Den här gången såg jag en äldre kvinna med en stor och tung väska som hon försökte baxa fram till incheckningsdisken. Hon såg både stressad och trött ut. Jag gick fram och frågade om hon ville ha hjälp. Det ville hon. Efteråt tror jag att vi båda var gladare än innan, hon för att ha blivit sedd och jag för att ha glatt någon annan.

Har du slutat att vara girig?

– Jag har en annan världsbild i dag. Visst behöver man pengar för att betala räkningar och kunna äta sig mätt. Men utöver det betyder inte pengar något för lyckan. Jag skänker en stor del av det jag tjänar på mina böcker och föreläsningar till välgörande ändamål. Inte för att vara duktig, glänsa eller få andra att göra likadant. Jag gör det för att jag kan. Och för att det betyder mycket för mitt välmående att dela med mig. Gemenskap och medmänsklighet ger trygghet. Girighet har en tvärtomeffekt. Ju mer pengar jag hade, desto räddare blev jag för att förlora dem. Det blev en falsk trygghet.

Tomas Gunnarsson

Ålder: 58.

Bor: Stockholm.

Gör: Mental styrketränare, föreläsare och författare.

Foto: Juliana Wiklund

Läs mer:

Veronica, 38: ”Jag kom inte ihåg vad en nyckel var”

7 ovanliga stressymptom – som du kan motverka med rätt mat

Unga kvinnors hälsa blir allt sämre – medan männen mår bättre

Annons