Annons

Annons

Tillfällena som gör dig tjock – så klarar du dem

Svårt att stå emot bakelsen? Ta en liten bit och dela med dig av resten.

Alla har vi våra ömma punkter när det kommer till mat – men vi kanske inte är medvetna om dem. Slut ögonen en liten stund och tänk efter vilka tillfällen som är dina viktfällor. Är det hela veckans småätande, helgens middagar, fikat på jobbet – eller kanske något helt annat?

Annons

Om du vet med dig i vilka situationer du har svårt att motstå mat eller godsaker är det lättare att förbereda sig inför dem.

Här är fem vanliga viktfällor – och hur du hanterar dem på bäst sätt.

På semestern

Problemet: Du vill njuta av semestern, men inte komma tillbaka till jobbet med en massa extrakilon.

Lösningen: Njut, men dela med dig med andra – eller njut i lagom mängd. Skippa inte den fantastiska glassen i Italien, men det räcker kanske med en kula.

Och vill du ha en härlig bakelse på det franska bageriet, dela den med någon annan. Hitta balansen mellan frosseri och njutning.

Och glöm inte att du har all tid i världen att röra på dig under semestern. Blev det för mycket av det goda i går? Ha inte dåligt samvete för det – ta en extra promenad dagen därpå i stället.

När ett förhållande tagit slut

Problemet: Du vill dränka dina sorger i en stor skål med glass eller godis.

Lösningen: Sitt inte hemma och tyck synd om dig själv. Träffa vänner och aktivera dig. Undvik att träffas på krogen eller en restaurang – där du också riskerar att trösta dig med för många kalorier. Ta en promenad eller en cykeltur i stället.

Anmäl dig till en kurs, så får du chansen att träffa nya människor.

På en fest med massor av god mat

Problemet: Du är på fest där det bjuds på massor av härlig mat. Det är gratis, lättillgängligt och ingen stoppar dig…

Lösningen: Kom inte alltför hungrig till festen. Ät en smörgås eller en tallrik med yoghurt innan du åker dit. På så sätt är det lättare att behålla kontrollen bland alla läckerheter.

Drick inte för mycket alkohol, det är lättare att behålla kontrollen som nykter. Dessutom innehåller ju alkoholen en hel del kalorier…

Framför tv:n

Problemet: Tv-tajm är detsamma som snack-tajm.

Lösningen: Det kanske är uttjatat, men det tål att upprepas: Lägg upp snacksen i en mindre skål så äter du mindre.

Och snacksen behöver ju inte vara chips eller godis. Frys in några goda frukter och bär – det är både läskande och gott. Eller gör din egen dipp på créme fraiche och kryddor, och dippa grönsaker i den.

På restaurangbesöket

Problemet: Det är lätt att äta för mycket på restauranger med enorma portioner eller buffébord.

Lösningen: Vid en buffé, försök att sitta med ryggen mot buffébordet. Då slipper du se frestelserna hela tiden. Ät sedan mycket av nyttigheterna som finns, exempelvis sallad. Då får du inte plats med lika mycket av onyttigheterna.

Vid dessertbordet, dela på de olika godsakerna med dina vänner, i stället för att alla ska ta en av varje. Då får du ändå en smakbit av allt, men i mindre skala.

Vet du med dig att du alltid äter upp maten på en restaurang, oavsett hur mycket mat du får? Be om en mindre portion. Eller så bestämmer du innan hur mycket du ska äta och ber om att få lägga resten i en ”doggy bag”.

Källa: CNN

Hur gör du för att stå emot dina viktfällor? Dela med dig av dina tips i kommentarsfältet nedan.

Av: Anna Sundesten
Bild: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…