FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Tillbaka till vardagen - så njuter du bäst av den!

11 aug, 2016 
https://image.mabra.com/image-6444565?imageId=6444565&width=1320&height=689
Anna Carsall
Det finns ingen motsättning mellan att njuta och samtidigt få en massa saker gjorda. Här får du veta varför!
Annons

Njutning kan beskrivas som en känsla av välbehag. Eller som ett litet pirr som kommer och går – där man helt enkelt konstaterar att ”nu har jag det bra”.

Ofta handlar det om ganska enkla situationer: när man tar morgonens första klunk kaffe, ser en vacker utsikt, har ett fint samtal med någon man tycker om eller rensar i landet.

– Att kunna se, uppskatta och uppmärksamma det man har är väldigt viktigt för att kunna känna mening och tillfredställelse i tillvaron. Det finns inget lättjefullt eller fåfängt med det. Njutning är livsviktigt, säger mentala tränaren Olof Röhlander som skrivit boken Konsten att njuta av livet – och ändå få saker gjorda.

6 tips för mer njutning!

Ta inte varje dag som den kommer – utan planera och skapa förutsättningar för njutning.

Ta reda på vad njutning är för dig

Som ung hade till exempel Olof Röhlander en så kallad bucket-list, där han prickade av en massa äventyrliga utmaningar. Men efter hand kom han fram till att det inte var viktigt för honom att bestiga berg eller åka ubåt. Han hade tagit det för givet, eftersom det var hans bild av njutning – som han kopierat av en äventyrare han läst om och blivit imponerad av. Men det var inte de sakerna Olof njöt av på riktigt. Man kan inte jaga njutning eller jämföra med andra. Njutningen är flyktig och varar ofta bara ett ögonblick. Är man inställd på att prestera eller att bocka av på en lista, som jag var, får man svårt att vara närvarande. Och det är ju en förutsättning för att kunna njuta. Vad tacksam för de små stunderna i stället. Dem där du bara utgår ifrån dig själv. När du börjar uppmärksamma dem får du lättare att skapa fler tillfällen.

Annons

Haka inte upp dig på det materiella

Som mental tränare träffar Olof Röhlander många som drivs av en ständig känsla av otillräcklighet. I vår kultur matas vi med ständiga budskap om att ”bara du köper det här eller åker hit så blir du lycklig”. Det är lätt att dras med i det där. Och när man har skaffat allt kan man ofta bara konstatera att man fortfarande känner sig lika tom. Det kan bli ett väldigt smärtsamt uppvaknande. Pengar och yttre framgång är ingen förutsättning för njutning. Upp till en viss gräns skapar pengar trygghet och möjligheter. Men annars njuter inte välbesuttna personer ett dugg mer än medelinkomsttagare. Kanske mindre? Njutning är en känsla som bygger på att man värdesätter det man upplever just här och nu. Mycket pengar gör ofta att känslan av lyx, det där lilla extra, kommer alltmer sällan. Att vara blasé är motsatsen till njutning.

Njut mer i vardagen

Annons

Det är lätt att skjuta upp njutningen till de där stora händelserna, som den där fantastiska semestern man har högst en gång om året. Men då får man ju njuta så sällan!

Fokusera mer på vardagen, de där små ögonblicken som inträffar varje dag och som du kan göra mer njutningsfulla – genom att uppmärksamma dem inför dig själv.

Ofta är det också kontrasterna till det invanda som skapar en känsla av njutning: Det där glaset vin på lördagen, att läsa en riktigt bra bok, gå ut och äta middag med sin partner. Om du gjorde det varje dag skulle det inte vara lika njutningsfullt längre. Och vissa saker som ger njutning på kort sikt är direkt skadliga på lång – om vi gör dem för ofta , att dricka vin till exempel.

Ta reda på vad som får dig att njuta

Ofta tänker vi på ett härligt minne från den där ”otroliga resan” – och så utgår vi ifrån att själva platsen är knuten till den härliga känslan vi hade just då. Och det kan ju vara svårt att återskapa. Fundera i stället kring vad det var som framkallade den där känslan, konkret. Kanske var det att du var ledig, kände dig fri, hade tid för din partner? De förutsättningarna kan du skapa i din vardag också – i mindre format men oftare.

Annons

Att älta är en bromskloss till njutning

Det leder bara till att man ökar stressnivån i kroppen och har tankarna i det förflutna. För att ta reda på om du ältar kan du ställa dig själv den här frågan: Är problemet något jag kan påverka? Är svaret nej, och det har gått en tiddå rör det sig om ältande. Tänk så här: Alla har saker de ångrar, det hör till livet. Tänk också på hur dina förutsättningar såg ut när du tog det där beslutet som du nu ångrar. Det är lätt att vara efterklok – med det du vet nu. Men det visste du ju inte då. Njutning kan vi uppleva även när livet inte är perfekt – om det någonsin blir det.

Källa: Olof Röhlander

Annons