Annons

Annons

Tareq Taylor tipsar om bästa kryddväxterna

Tareq Taylor tipsar om bästa kryddväxterna
Kocken Tareq Taylor älskar både mat och trädgård. Här är hans sommarfavoriter bland kryddväxterna vi gärna har i våra rabatter.

Tareq Taylor är en kock som både bjuder på sig själv och sina recept. Under de 25 år som han har arbetat som kock har han medverkat i olika tv-program som Trädgårdstider och Go’ kväll, drivit restauranger samt gett ut kokböcker.

Annons

Tareq tycker också mycket om växter. Speciellt svag är han för planteringar som är lite vildvuxna och allra bäst tycker han om de växter som går att äta!

Här är några av Tareqs favoriter. Alla fungerar ypperligt att planera i balkonglådan, i en kruka eller direkt i rabatten när risken för nattfrost är över. Ett soligt läge är det bästa valet för samtliga växter.

Tagetes

Det finns många sorter och variationerna är oändliga. Kryddtagetes, till exempel ’Red Gem’ och ’Signet Lemon’, är ätliga. Kryddtagetes har en smak av citron och är en vacker krydda att smaksätta och dekorera olika maträtter med. Blomman på kryddtagetes är liten, röd eller och gul och bladen är finflikiga. Både blad och blommor kan ätas.

Lavendel

Lavendel bjuder precis som tagetes på härlig doft. Hela lavendelplantan går utmärkt att äta men godast är de små blommorna som helst plockas halvt utslagna. Blommor kan användas både torkade och färska i såväl olika bakverk och efterrätter som till dekoration av sallader och kötträtter.

Timjan

Det finns flera hundra arter av timjan, men det är främst kryddtimjan som används till matlagning. Timjan passar bland annat till vilt, pasta, potatis, soppor och örtte.

Rosmarin

Rosmarin passar bra till lamm, kyckling, inläggningar med fetaost eller som smaksättning av vinäger. Rosmarin passar både i kryddgården och i rabatten, men gör sig allra bäst i kruka.

Salvia

Salviasläktet består av närmare 1000 arter av örter, halvbuskar och buskar. Tareq använder gärna kryddsalvia i matlagningen.

Mynta

Myntor är fleråriga växter med mycket god spridningsförmåga och frisk smak. Passar till örtte och till smaksättning av sallader, såser, lammrätter samt kylda drycker som smoothies. Kan både torkas och frysas. Frys gärna isbitar med små myntablad i, perfekta till drinkar året om.

Citronverbena

Citronverbena doftar starkt av citron och det är härligt att gnida några blad mellan fingrarna och dra in aromen. Doften dröjer sig kvar lång tid efteråt!

Gilla MåBra på Facebook

Text och foto: Blomsterfrämjandet

Artikeln publicerades först på allers.se

Möt Tareq Taylor och andra profiler på Drömkvällen 5/10 2016!

Drömkvällen är ett lyxigt evenemang som Allers är med och arrangerar! Kvällen består av mingel, härligt sällskap, många skratt och shopping! Du lär dig en massa nytt, får en lyxig goodiebag och träffar tidningsprofiler och kändisar!

Läs mer om Drömkvällen och anmäl dig här!

dromkvallen

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…