Annons

Annons

Tappa kilon med bruna bönor!

Bruna bönor kan minska risken för både övervikt och hjärt- och kärlsjukdomar, visar en ny studie.

Var bruna bönor det värsta du visste i skolmatsalen? Dags att tänka om – enligt en ny svensk studie kan de bidra till både viktminskning och en bättre blodsockerkurva.

Bönor kryllar av vitaminer och antioxidanter, men hälsofördelarna slutar inte där! Enligt ny forskning från Lunds universitet kan bönor både öka mättnadskänslan – och därmed förhindra att vi äter för mycket, samt påverka blodsockerkurvan positivt. Bäst effekt har bruna bönor och kikärter, visar studien – men alla bönor är bra. Enligt forskarna håller mättnadskänslan och den positiva blodsockernivån i sig så länge som ett halvt dygn efter måltiden.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

– Att kunna reglera aptiten så långt efter intag kan ha stor betydelse för energiintaget och därmed förhindra uppkomst av övervikt och fetma, säger Anne Nilsson, forskare vid Lunds universitet.

Många positiva effekter

Forskarna tror att det är bönornas speciella sammansättning av kostfiber som ligger bakom de hälsosamma effekterna. Bönor har också ett lågt GI, glykemiskt index, vilket hjälper kroppen att hålla blodsockret på en hälsosam nivå.

Studien genomfördes på 16 unga människor som fick äta olika sorters bönor till kvällsmat vid sex olika tillfällen. Dagen efter kontrollerades effekterna med hjälp av blodprov.

Bland annat visade det sig att ett viktigt hormon i tarmen, som motverkar fetma, insulinrestistens och hjärt- och kärlsjukdomar, ökade när testpersonerna hade ätit bönor. Samtidigt steg nivåerna av kroppens mättnadshormon, medan hungerhormonet ghrelin minskade.

 

Ät bönor redan i dag! 5 hälsosamma recept:

Klicka på maträttens namn för att komma till receptet!

 

Meny-0812-vegetarisk-gryta-

Vegetarisk gryta med bönor

 

Fest-1103-laxforell

Halstrad laxforell med vinkokta bönor

 

samvete-0906-grekisk-bonsal

Grekisk bönsallad med örtkeso

 

1304_2509

Pestobönor med kalkon

 

0701-flaskkotlett-med-vitlo

Fläskkotlett med vitlöksbönor

 

AV: Linnea Bjärle

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…