Annons

Annons

Tamponger kan innehålla cancerframkallande ämne

– Att få in ett cancerframkallande kemiskt bekämpningsmedel i kroppen, nära livmodern, är skrämmande, säger Lisa Perby som nu har skickat en skrivelse till Kemikalieinspektionen.

I en argentinsk studie innehöll 85 procent av de undersökta tampongerna glyfosat, som är det aktiva ämnet i det kemiska bekämpningsmedlet Roundup. Ett ämne som WHO klassificerar som sannolikt cancerframkallande.

Annons

Nu kräver bland andra barnmorskan Charlotte Drugge, barnsjuksköterskan Lisa Ernstson och menskopp-förespråkaren Lisa Perby att Kemikalieinspektionen ska börja granska eventuellt farliga ämnen i mensskydd. Något som tidigare inte har gjorts.

– Att få in ett cancerframkallande kemiskt bekämpningsmedel i kroppen, nära livmodern, är skrämmande. Framför allt då man har sett att kvinnans vagina absorberar kemikalier 10 till 80 gånger effektivare jämfört med munnen, säger Lisa Perby.

Läs även: Kan vanliga värktabletter skydda mot cancer?

Marcus Hagberg är inspektör på Kemikalieinspektionen och förklarar att det idag inte finns några regler som säger att glyfosat inte får förekomma i mensskydd.

– Men om man ser att det finns en risk med det skulle det kunna ändras, säger han.

Kan glyfosat vara farligt att få in i underlivet?

– Jag är inte toxikolog, men jag kan förstå oron och vi ska titta på det här nästa år. Om vi hittar glyfosat i tamponger vid vår tillsyn kommer vi förmodligen att göra en riskanalys.

Läs även: Här sjunger 900 000 ungar för barn med cancer

Kemikalieinspektionen har nu meddelat att man under nästa år ska börja granska mensskydden, och då framför allt tamponger. Men författarna bakom skrivelsen ställer sig frågande till varför man inte har undersökt produkterna tidigare.

– Man har undersökt kondomer och sexleksaker som man använder i typ 30 minuter då och då. Men man undersöker inte mensskydd som kvinnor använder dygnet runt i en vecka varje månad. Det är märkligt, säger Lisa Perby.

Läs även: PT-Leila: Jag var stark och frisk – och fick tarmcancer

Enligt Marcus Hagberg beror det på att Kemikalieinspektionen inte har ansett att det funnits några indikationer på att mensskydden skulle kunna innehålla några farliga ämnen.

– Det har inte varit på bordet helt enkelt. Det var först förra sommaren som de första tipsen började trilla in, och innan dess hade det inte funnits några indikationer på risker med mensskydden.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…