RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Ta konflikten - och väx som människa!

11 mar, 2016 
Lös era konflikter.
Rädd för bråk? Svårt att sätta stopp och säga nej? Här är expertråden som hjälper dig att sätta gränser – och vinna på det!
Annons

Undviker du hellre konflikter än att säga ifrån om du tycker något är fel? I så fall är du inte ensam. Många väljer att backa och dra sig undan vardagliga konflikter i stället för att stå upp och säga vad de egentligen tycker.

Men – att våga ta en konflikt med en kollega, anhörig eller vän stärker i längden både självkänslan och självförtroendet. Är man konflikträdd riskerar man i det långa loppet att skada sin självrespekt och bli isolerad.

Vi människor är och agerar olika. Att helt undvika slitningar är omöjligt. Men att ta en konflikt med en annan människa handlar inte om att starta bråk eller till varje pris hävda sin rätt – utan om att synliggöra sig själv och stärka sin självkänsla.

Undvikarbeteendet kan bero på uppfostran; man har helt enkelt lärt sig att släta över konflikter hellre än riskera att ställa till med en obehaglig scen.

Rädslan kan också vara rotad i erfarenheter, exempelvis från barndomen. Man blev kanske hånad, mobbad eller misshandlad fysiskt eller psykiskt när man försökte säga ifrån och sätta gränser på olika sätt.

Annons

Konflikt – en chans att utvecklas

Det är oerhört energikrävande att till varje pris försöka undvika konflikter. Den som aldrig säger nej eller emot mår i längden dåligt och osynliggör sig själv, till och med om det bara rör sig om småsaker.

Anne-Christine Smith är socionom och organisationskonsult. Hon håller kurser i bland annat konflikthantering och hjälper företag att lösa interna konflikter. På en av hennes kurser, Konflikten som en möjlighet, lär man sig se konflikten som en väg till förändring och personlig utveckling.

– Det gäller alla typer av konflikter, både privata och på jobbet. Ordet konflikt uppfattas ofta som något enbart negativt, men det stämmer inte alls. Det är viktigt för alla människor att lära sig våga ta konflikter. Är man konflikträdd tar självrespekten skada i slutändan. Vågar man aldrig säga ifrån tappar man till slut bort sig själv. Både självförtroendet och självkänslan längst inne skadas. Det är först när vi har en konflikt som vi riktigt lär känna varandra – och oss själva, säger Anne-Christine Smith.

Annons

Rädd – eller rationell?

En person som inte lider av konflikträdsla dominerar gärna i en diskussion och gör allt för att få andra att backa. Inom konflikthantering brukar man prata om olika konfliktstilar. Här är två typiska stilar, som båda innebär att du inte visar helt och fullt vad du tycker:

Undvikande konfliktstil
Du som är konflikträdd agerar genom att slippa undan. Du håller dig ur vägen för den andra personen så mycket som möjligt, eller försöker anpassa dig, osynliggöra dig själv och göra som den andra vill.

Samarbetande eller kompromissande konfliktstil
Den här stilen väljer du om du är mån om att både dina och andras behov ska tillgodoses så bra som möjligt. Du försöker möta den andra personens önskemål på halva vägen.

Det finns olika skäl till att man väljer att agera enligt den ena eller andra konfliktstilen. En vanlig anledning är obehag och rädsla. Du är helt enkelt rädd för att andra kommer att tycka att du är jobbig och inte ska gilla dig längre om du visar vad du egentligen tänker, tycker och känner. Men det är inte förrän man vågar utmana rädslan som man verkligen får veta hur andra reagerar. Det är inte alls säkert att reaktionen blir så stark som man trodde.

Annons

Men det kan även finnas rationella skäl till att man inte tar en konflikt. Kanske är frågan inte så viktig att det lönar sig att ta strid. Eller så låter man bli för att man vet att det kommer att bli värre för en själv i slutändan. Då agerar man inte bara av rädsla, utan gör också en rationell kalkyl av situationen.

Välj dina strider

Hur man väljer att göra i en konflikt kan bero på vilken relation man har till den andra personen. Är det en anhörig – eller en arbetskollega?

I en konflikt på jobbet ska man först tänka efter: På vilket sätt angår det här mig? Man har alltid rätt att värna om sina egna gränser och behov. Blir man dåligt behandlad eller tycker att något är fel har man all anledning att säga ifrån. Rädslan att bli sedd som överkänslig eller bråkmakare gör att många väljer att hålla tyst. Men en konflikt på jobbet kan faktiskt leda till både bättre relationer och sundare arbetsmiljö.

Annons

– Självklart ska man ifrågasätta och våga ta konflikter på sitt jobb. En väl hanterad motsättning är oftast berikande. Våga lyfta obekväma frågor, men gör det på ett konstruktivt sätt, utan att angripa och anklaga. Visa att du är en del av situationen och vill vara en del av lösningen, säger Anne-Christine Smith.

Även i privatlivet ska man alltid försöka lyfta fram sådant man inte är nöjd med och säga ifrån när något känns fel.

– Tänk på ditt civilkurage. Ibland kanske du får stiga åt sidan, men då vet du att du i alla fall försökte och faktiskt sa ifrån. Annars blir du bara bitter för att du aldrig gjorde något.

 

AV: Lovisa Ganslandt

BILD: Thinkstock

Annons