Annons

Annons

Ta en kopp kaffe till – och bli friskare!

Dra inte ner på kaffet för hälsans skull. Att dricka 3-4 koppar kaffe om dagen skyddar mor en rad sjukdomar – och ger längre liv.

De senaste åren har en rad studier visat att kaffe är bra för hälsan. En glädjande nyhet för oss svenskar som får i oss i snitt 3-4 koppar kaffe om dagen.  Studierna visar bland annat att kaffe gör oss motståndskraftigare mot:

  1. Hjärt-och kärlsjukdomar. De som dricker 3-5 koppar kaffe om dagen löper mindre risk att drabbas av hjärt- kärlsjukdom, jämfört med grupper som dricker mer eller mindre kaffe, visar en amerikansk studie. Kaffedrickare drabbas också i mindre utsträckning av stroke än de som inte dricker kaffe.
  2. Cancer. Kaffedrickande kan minska risken för cancer. För levercancer minskar risken med över 40 procent, visar en studie vid KI, Karolinska Institutet. De som dricker minst fyra koppar kaffe om dagen löper även 20 procents mindre risk att drabbas av malign melanom, enligt en amerikansk studie. Och en studie av patienter med tarmcancer visar att färre bland de kaffedrickande patienterna drabbas av återfall och dör, än bland de som inte dricker kaffe.
  3. Neurologiska sjukdomar. Kaffe skyddar även mot sjukdomar i hjärnan och nervsystemet. En japansk studie visar att kaffedrickare löper mindre risk att drabbas av Parkinsons sjukdom än de som inte dricker kaffe. En annan studie har visat att vår kognitiva förmåga skärps av kaffe.
  4. Diabetes typ 2 är betydligt mer ovanligt bland kaffedrickare än bland personer som inte dricker kaffe. Särskilt bland de som dricker riktigt mycket kaffe: minst risk att drabbas av diabetes 2 har de som dricker minst 6-7 koppar om dagen, visar forskningen.
  5. Döden. Flera undersökningar som publicerats de senaste åren, bland annat en kinesisk, visar att dödligheten är mindre bland kaffedrickare, särskilt bland kvinnor!

 

Annons

Om inte det här är skäl nog att fortsätta att dricka kaffe kan man också nämna att det skyddar mot tinnitus och flera leversjukdomar, till exempel skrumplever.

Men känsliga personer bör ändå avstå från att dricka kaffe på kvällen – koffein är fortfarande störande för sömnen och att få sova gott är också bevisat bra för hälsan.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…