Annons

Annons

Frisk & smal som en svensk – dieten som gör succé utomlands

Svenskar är ett av världens hälsosammaste folk, så i en tid då den julfirande världen laddar inför årets frossa är det många som blickar hitåt för en hälsosam förebild. Så här uppmuntras de att "äta som svenskar".


Enligt Bloombergs rankning av världens hälsosammaste länder hamnar Sverige på nionde plats. Och enligt flera medier beror det till stor del på vår diet.

Vogue och Daily mail är exempel på internationella tidningar som har skrivit om svensk kost som en förebild.

Annons

Nutritionisten Frida Harju förklarar för Daily mail att den nya svenska modellen inte fokuserar lika mycket på att hålla sig ifrån onyttiga saker som att tänka på att få med allt det nyttiga på tallriken.

– Rotfrukter har exceptionellt höga nivåer av vitaminer och mineraler som de tar upp från marken omkring sig. Majoriteten har mycket C, B och A-vitamin.

För oss i Sverige är detta extra passande eftersom det finns gott om lokalt och ekologiskt odlade rotfrukter även på vintern och julen.

Så här uppmanas brittiska läsare att ”äta som en svensk”:

 

Hitta dina nyttiga favoriter

I stället för att fokusera på att hålla dig borta från onyttiga saker, se till att hitta dina nyttiga favoriter så att du får i dig mycket av dem.

 

Ekologisk och närproducerad mat

Intresset för denna kategori har ökat med 30 procent i Sverige under de senaste åren, och allt fler börjar odla egna råvaror i urbana miljöer, handla hos bönder eller på marknader.

 

Grönhydrater

Det börjar bli allt vanligare att byta ut kolhydratrik mat som ris, pasta och potatis mot till exempel blomkålsris, morots- eller zucchinipasta. Internationellt lyfts kål i alla dess former fram som ett föregångsexempel.

 

Kvarg

Att äta kvarg till mellanmål har blivit väldigt vanligt, och väljer du dessutom en osötad variant och i stället smaksätter med färska bär eller liknande är det en utmärkt källa till både protein och vitaminer som innehåller väldigt lite fett och socker.

 

Havredryck

Ett bra alternativ till mjölkdrycker, för den som vill minska på fett och kalorier och samtidigt få en dos av fibrer och järn.

 

Björksav

En dryck som börjar bli populär på sina håll, då den motverkar toxiner som levern producerar, till exempel mättat fett. Det hjälper också till att stärka immunförsvaret.

Skippa kolhydratrika frukostflingor om du vill gå ner i vikt, tipsar forskarna.

Svensk frukost

Den svenska frukosten är för många andra ett exotiskt exempel på nyttig kostcirkel. Med flingor, yoghurt, torkad frukt, fullkornsbröd, ägg, kallskuret kött och ost, och inte minst knäckebröd, äter vi betydligt nyttigare än i många andra länder.

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…