Annons

Annons

Svensk studie: Tidig mammografi räddar liv

Socialstyrelsen rekommenderar mammografi för alla kvinnor i åldern 40-74 år, en riktlinje som inte alla landsting följer. Nu visar en svensk studie att en tidig tumörscreening kan rädda många liv.

Annons

Tidiga mammografiundersökningar minskar dödligheten i bröstcancer, menar Barbro Hellquist vid Onkologiskt centrum i Umeå.

Barbro Hellquist är statistiker och doktorand vid Onkologiskt centrum i Umeå. Här berättar hon om sin senaste studie och slutsatserna man kan dra av hennes forskning kring bröstcancer och mammografi.

Gilla MåBra på Facebook

Vad handlar din studie om?
Om mammografiscreening för kvinnor i åldern 40-49. Mammografin räddar liv för att tumören upptäcks i tid. Risken för bröstcancer ökar med åldern. Men frågan är vid vilken ålder gränsen ska dras för allmän screening? Vissa landsting erbjuder mammografi från 50 års ålder, andra redan 5–10 år tidigare. Vi har i en stor långtidsstudie jämfört dödlighet i bröstcancer i landsting där man fått mammografi från 50 års ålder med landsting där man screenar från 40 års ålder.

Vad är slutsatsen?
Resultatet visar att tidig mammografiundersökning hos den yngre gruppen minskat deras dödlighet i bröstcancer med hela 29 procent. Tidig mammografiundersökning räddar alltså liv.

Vilken nytta har vi av din forskning?
Det är resultatet av en delstudie i en kommande doktorsavhandling och talar för att man borde screena kvinnor för bröstcancer redan från 40 år. Socialstyrelsen rekommenderar screening för hela åldersintervallet 40-74 år. Många landsting gör det, men inte alla. Resultatet har väckt uppmärksamhet utomlands, där screening i åldern 40-49 är ovanligare, så jag hoppas att det ska få effekt även där.
Källa: The SCRY Study, Mammography Screening of Young Women.

AV: Monika Brannäs
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…