Annons

Annons

Svårt att sova? Att ta igen sömnen tar tid

Att få för lite sömn under vissa perioder är inget ovanligt – men att ta igen den förlorade sömnen är inte lika enkelt som man tidigare trott, enligt en ny studie.

Det tar tid att ta igen förlorad sömn.

Det tar tid att ta igen förlorad sömn.

– Tidigare har man trott att om man hoppar över sömnen en natt så kan man ta igen det. Men det funkar inte på samma sätt som man tidigare trodde, säger Torbjörn Åkerstedt, professor på Karolinska institutets sömnforskningsinstitut till Svenska Dagbladet.

Annons

Sover man mindre än sju timmar per natt bygger man upp en sömnbrist. De flesta människor korrigerar ju det här på helgen, men till exempel utbrända gör inte det. De har en mer permanent sömnbrist som byggs upp.

Den som sover dåligt under en längre period bygger upp en sömnbrist som kräver massor av vila för att man ska kunna återhämta sig helt, skriver Svenska Dagbladet.

Studien visar också att effekterna av förlorad sömn uppträder först flera timmar efter att man vaknat. Därför kan man känna sig pigg på förmiddagen men på eftermiddagen få så pass försämrad reaktionsförmåga att det till exempel är farligt att köra bil.

Av Anna Eriksson


Hur mycket sover du?

Loading ... Loading ...

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…