Annons

Annons

Svärmor tar knäcken på mig

Fråga:
Jag lever med en man, och vi har det bra förutom en sak som verkligen irriterar mig. Och det är att han aldrig kan kritisera sin 80-åriga gamla mamma, vad hon än säger eller gör!
Min svärmor kommer med små pikar hela tiden när hon hälsar på. Att jag saknade en knapp i min blus var det första hon lyckades få ur sig vid sitt förra besök. Om jag inte sitter med hela tiden och är trevlig så får jag genast veta att det gör henne ledsen.
Jag är helt slut varje gång hon hälsat på och har försökt prata med min man om det här. Men han sitter bara tyst, ser lidande ut och ger mig inget svar. Vad ska jag göra?

Annons

Kia

Svar:
Jag förstår att du känner dig sviken av din man. Genom att inte markera gentemot sin mamma står han inte upp för dig. Indirekt innebär det att han sätter sin mamma främst, och det är aldrig roligt att känna sig som nummer två.
Men problemet är egentligen inte vad din man gör eller inte. Problemet är din svärmor. Eller rättare sagt: att din svärmor inte behandlar dig med respekt och att du fortsätter att acceptera det.
Du beskriver att din svärmor försöker ge dig dåligt samvete om du inte umgås med henne. Uppenbarligen tar du åt dig av det och fortsätter finnas där. Och genom ditt beteende visar du att din svärmors känslor är viktigare än dina egna.
Lek med följande tanke: Hur skulle det vara om du nästa gång din svärmor kommer på besök, lugnt och utan anklagelser, säger följande till din man:
”Som du vet trivs jag inte med din mamma. Det ska självklart inte hindra er två från att träffas, men jag väljer att respektera mig själv den här gången. Jag kommer inte att vara hemma. Jag tar en promenad/hälsar på en väninna/gör något som jag mår bra av.”
Allting trattar ner till det här: Antingen finns du där för din svärmor och då sviker du dig själv. Eller så finns du där för dig själv och då gör du din svärmor besviken. Någon av er behöver bli missnöjd för att den andra ska vara nöjd.
För mig brukar det vara ett bra stöd att tänka att relationer är till för att ge oss näring. Det kan vara i form av trygghet, skratt, lugn eller något annat. Människor som på olika sätt är närande för oss är plusmänniskor. De som varken ger eller tar är neutrala. Och de som tar vår energi är minusmänniskor.
Det betyder inte att det är något fel på minusmänniskor, utan bara att dynamiken inte fungerar. Din svärmor har garanterat många fina egenskaper och det finns andra människor som uppskattar hennes sällskap. Men du gör det inte. Och du har rätt att själv välja vem som du vill och inte vill träffa.

Karin

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…