Annons

Annons

Superkära powerparen – därför klarar de inte kriser i relationen!

För många framstod Brangelina och Berg-Luuk som perfekta par – och nu ska de skiljas! Här förklarar experten varför relationer som verkar perfekta tar slut.


Angelina Jolie och Brad Pitt,  Vanessa Paradis och Johnny Depp. Läckberg och Melin.  Och nu senast Carina Berg och Kristian Luuk…

Ibland när par går skilda vägar blir man alldeles ställd. Hur kommer det sig att de två, som alltid var så kärleksfulla mot varandra, ska separera medan andra som ständigt gnatar fortsätter att hålla ihop?

Annons

Svaret är att det handlar om mönster och beteenden vi har med oss från barndomen. Hur vi har knutit an till våra föräldrar präglar alla relationer vi har senare i livet, säger psykolog Eva Rusz. Människor med en trygg anknytning har lättare att skapa relationer som varar.

Gilla MåBra på Facebook

– De par som inom sig känner sig mer trygga känslomässigt kan härda ut i dippar och drabbas inte av panikångest då något inte känns så bra, säger hon.

Medan mer otrygga personer inte klarar av att leva i en relation där kärleken inte hela tiden är rosaröd. Så fort förälskelsefasen är över, eller om det dyker upp problem, tror de att kärleken är slut.

– Den gamla delen av hjärnans känslomässiga system, reptilhjärnan, ”överhettas” så de inte kan tänka klart och förnuftigt. Symptomen liknar de vid panikångest eller depression och då kan man inte tänka långsiktigt. Man agerar alltför känslostyrt och generaliserar sin framtid utifrån hur det känns i kroppen just då.

Och vips, är skilsmässopapperen inlämnade. En orealistisk syn på hur kärleken ska se ut kan också spela roll.

– Stereotypen är väl att kärlek liksom bara ska infinna sig och kännas 100 procent jämt utan att man själv ska behöva anstränga sig så mycket! Vi har matats med sagor, filmer och böcker sedan länge och den bilden är det nog många som inte reflekterar över, säger Eva Rusz.

Att ens personlighet också spelar roll är kanske inte så förvånande. Men lite överraskande har även ens släktförhållanden betydelse.

– Personer som växt upp i en familj/släkt där man har löst problem istället för att bryta upp, skiljer sig mer sällan som vuxna.

När det gäller kändisar gäller förstås också den gamla visdomen att ju mindre man känner ett par, desto lyckligare verkar de. För självklart väljer kända människor att visa upp sina bästa jag i tidningar och sociala medier.

– Säkert kan par som gör oväntade uppbrott ha tampats med upplevda olösbara problem och sen får man helt enkel nog, säger Eva Rusz.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…