Annons

Annons

Superbroccolin är här! Maxa hälsan med nya grönsaken

Nya superbroccolin sägs skydda mot cancer och infektioner.

Nya superbroccolin är framtagen av forskare för att maximera näring och nytta i en och samma grönsak. Nu visar en studie att den ger samma hälsoeffekt som ett besök på gymmet.

Broccoli är redan klassat som en supergrönsak, och nu har forskare lyckats odla fram en supervariant som är tre gånger så nyttig än den traditionella broccolin.

Enligt en brittisk studie har den nya broccolin oanade krafter. Under en tolvveckorsperiod fick tre kontrollgrupper äta en kost som innehöll den nya typen av broccoli, den traditionella broccolin eller ingen broccoli alls. I den grupp som inkluderat superbroccolin i sin kost noterade forskarna en förbättrad ämnesomsättning, sänkta blodfetter och lägre inflammationsgrad jämfört med övriga deltagare.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Hemligheten är glucoraphanin, som finns naturligt i alla former av kål – men i betydligt högre halter i benaforté-broccoli. Människokroppen omvandlas glucoraphanin till sulforafan, en antioxidant som enligt forskning visat sig stärka kroppens förmåga att försvara sig mot cancer. Samma ämne har också visat sig hämma tillväxten av cancerceller. Delar av samma ämne blir också raphanin, ett ämne som stärker immunförsvaret genom att kunna bekämpa virus och bakterieangrepp.

Redan förra året inleddes försök att odla beneforté-broccoli i Sverige och benafortesbroccoli går bland annat att köpa via nätet i vissa av landets södra orter.

 

Källor: Beneforte.com, Expressen, Wikipedia

 

 

 

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…