Annons

Annons

Studie: Viktminskning på internet fungerar!

Digitala vikttjänster fungerar, visar en ny studie. Med ett program på nätet går du lättare och snabbare ner i vikt.

De som följer viktminskningsprogram på nätet tappar både kilon och utvecklar ett sundare förhållande till mat. Det visar ny, svensk forskning från Högskolan i Halmstad.

Övervikt är vanligt bland oss svenskar idag. Varannan man och var tredje kvinna är drabbad. Kan viktminskningsprogram på internet lösa problemet? Det ville forskare vid Högskolan i Halmstad och Karolinska Institutet ta reda på. Därför började de studera ätbeteendet hos medlemmarna på en viktminskningssajt där vem som helst kunde gå med.

Annons

De som blev medlemmar på sidan fick tillgång till ett webbaserat viktminskningsprogram med information om hur man övergår till en sundare livsstil, möjlighet att chatta med experter varje vecka, sociala nätverksfunktioner, en databas med kalorisnåla recept och ett system för att själva rapportera och hålla koll på hur de tränade och åt samt hur vikten då påverkades.

När resultatet senare kom visade det sig att männen som fullföljde programmet hade gått ner ungefär 7 procent och att kvinnorna hade tappat 5,8 procent av sin tidigare vikt.

Forskarna undersökte sedan hur personerna som deltog i studien förändrade sitt ätbeteende över tid. De delade in ätandet i tre kategorier som de utgick från: okontrollerat, återhållsamt och emotionellt. Både män och kvinnor minskade sitt okontrollerade ätande och ökade graden av återhållsamt ätande.

När det gäller det emotionella ätandet – eller tröstätandet som det kallas i folkmun – så var resultaten däremot olika för könen. När de först blev medlemmar på viktminskningssajten så tröståt männen mer än kvinnorna. Men under studiens gång minskade deras emotionella ätande, medan det inte blev någon skillnad för kvinnorna.

Psst! Läs om metoden som hjälper mot emotionellt tröstätande här!

Forskarna drog då slutsatsen att viktklubbar på internet kan hjälpa människor att gå ner i vikt och förändra sitt ätbeteende. Men eftersom män och kvinnor har olika förhållanden till mat och sitt ätande så måste man ta hänsyn till det vid utformningen av programmen för att uppnå så goda resultat som möjligt.

Försökspersonerna fick svara på en enkät vid tre tillfällen: när de blev medlemmar på viktminskningssidan och tre respektive sex månader senare. Resultatet baserades på hur väl de 620 personerna som både svarade på enkäterna och fullföljde programmet lyckades. Av dessa var 524 kvinnor och 96 män.

AV: Elin Lenander
BILD: Thinkstock

LÄS MER:

Fettbrännardieten: Minska 5 kilo på 2 veckor!

fettbrannardieten-brann-fett

Det är enkelt, snabbt och garanterat säkert att snabb-banta med den nya 2-veckors fettbrännardieten. Upp till 5 kilo kan du rasa i vikt!

Läs mer: Fettbrännardieten: Minska 5 kilo på 2 veckor!

 

Tappa kilon med nya FLEX-dieten!

flexitarian-700x431

Du behöver varken räkna kalorier, minska på portionerna eller undvika mat du gillar – ändå går du ner i vikt och förbättrar hälsan. Här är den nya succémetoden!

Läs mer: Tappa kilon med nya FLEX-dieten!

 

Missa inte: MåBra:s kaloritabell – nu med ny funktion!

kaloritabell

Få koll på kalorierna med MåBra:s populära kaloritabell – ett superverktyg för dig som vill hålla formen och vikten! Nu med en ny uppdaterad funktion där du enkelt kan räkna ihop allt du äter.

Läs mer: MåBra:s kaloritabell – nu med ny funktion!

Vet du ditt dagliga kaloribehov? Räkna ut det här:

Räkna ut ditt kaloribehov
Kvinna
Man
* kg
Minsta möjliga vikt: 45 kilo
* år
Minsta möjliga ålder: 18 år
* cm
*
Beräkna
Ditt dagliga kaloribehov är kilokalorier och är ett ungefärligt riktvärde för hur mycket energi du förbrukar under en dag. Vill du gå ner i vikt? Om du minskar intaget med 500 kcal till kcal/dag kan du gå ner 0,5 kilo per vecka.

Hitta sunda och kaloriberäknade recept på

recept.mabra.com
Ditt dagliga kaloribehov är kilokalorier och är ett ungefärligt riktvärde för hur mycket energi du förbrukar under en dag.

Hitta sunda och kaloriberäknade recept på

recept.mabra.com
Ditt dagliga kaloribehov är: kilokalorier och är ett ungefärligt riktvärde för hur mycket energi du förbrukar under en dag. Vi rekommenderar inte att du försöker reducera ditt kaloriintag, ditt energibehov är lågt och du bör inte dra ytterligare utan att konsultera en läkare först. Vid ett intag lägre än 1500 kcal är det svårt att få i sig alla näringsämnen som kroppen behöver utan att komplettera med tillskott.

Hitta sunda och kaloriberäknade recept på

recept.mabra.com

 

Allt du vill veta om träning & fettförbränning

träning

Visste du att fysisk aktivitet ökar förbränningen – även de dagar du inte tränar. Här hittar du våra samlade artiklar om fettförbränning och motion.

Läs mer: Allt du vill veta om träning & fettförbränning

 

Därför räcker 3 minuters träning – i veckan!

treminutersmetoden-700x439

Kan du minska i vikt trots att du gärna skippar långpassen på gymmet? Ja, enligt nya supermetoden är tre minuters intensiv träning per vecka allt som behövs för att komma i form!

Läs mer: Därför räcker 3 minuters träning – i veckan!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…