Annons

Annons

Studie: Vad som är nyttigt beror på vem du är

Det som är nyttig mat för någon annan kanske får just dig att gå upp i vikt. Att äta hälsosamt är mer individuellt än vi tidigare har trott.


De allmänna kostråden passar inte alla, visar en ny israelisk studie. Samma mat som är hälsosam för någon annan kanske får just din kropp att börja lagra fett, konstaterar forskarna, som publicerar sina resultat i den vetenskapliga tidskriften Cell Press.

Annons

Studien bestod av 800 deltagare vars blodsockernivåer mättes efter att de ätit olika typer av livsmedel. Forskarna kunde då se att individerna reagerade väldigt olika på samma typer av mat. En kvinna fick till exempel en dramatisk blodsockerstegring efter att ha ätit tomat – en grönsak som uppfattas som nyttig.

Gilla MåBra på Facebook

Hos vissa personer steg också blodsockret mer när de hade ätit sushi än när de ätit glass. Högt blodsocker ökar risken för bland annat övervikt, diabetes och njurproblem.

I dag får de flesta individer samma typer av kostråd och överviktiga människor anklagas ofta för att ha ätit för mycket eller för osunt. Men det kan istället handla om att de inte fått information om vilken mat som passar just deras kropp och tarmflora, menar forskarna. Samma rekommendationer passar helt enkelt inte för alla människor.

Genom att analysera studiedeltagarnas magbakterier och en rad andra individuella faktorer lyckades forskarna ta fram en algoritm som kan förutspå hur olika personer kommer att reagerar på vissa typer av livsmedel. De hoppas nu att dessa rön kan leda till mer personanpassade kostråd i framtiden.

AV: Malin Karlberg
BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

 

Magbakterierna som gör dig smalare

viktnedgang2

Din vikt bestäms inte enbart av vad du äter eller hur mycket du motionerar. Bakteriefloran i dina tarmar har en stark koppling till kroppsvikten. Det tror en grupp forskare vid Washington University.

Läs mer: Magbakterierna som gör dig smalare

 

Lista: Bästa och sämsta maten för din mage!

Youghurt och banan är bra för magen.

Har du ofta ont i magen, gaser eller andra magproblem? Ta en titt på dina matvanor. Det finns massor av mat som gör att magen sväller upp eller gör ont.
Läs mer: Bästa och sämsta maten för din mage!

 

Slipp höstsnuvan med hjälp av syrad mat!

Filbunke är en syrad klassiker, recept hittar du längre ner!

Gott och hälsosamt för både mage och immunförsvar – syrad mat är rena hälsobomben!
Läs mer: Slipp höstsnuvan med hjälp av syrad mat!

 

Kalorifällorna som du tror är nyttiga

kalorifallor

Har du koll på vad maten du stoppar i dig faktiskt innehåller? Många populära maträtter som känns nyttiga är rena fett- och sockerbomberna.
Läs mer: Kalorifällorna som du tror är nyttiga

 

Hungrig hela tiden? Kostexperterna ger sina bästa tips!

hungrig hela tiden

Äter du regelbundet, men upplever att magen ändå ständigt kurrar? Då ska du läsa det här!
Läs mer: Hungrig hela tiden? Kostexperterna ger sina bästa tips!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…