Annons

Annons

Studie: Tomaterna är inte lika nyttiga längre

Äter du frukt och grönt för att vara sund? Då bör du läsa det här...


Grönsakerna var nyttigare förr, det visar Ekots Granskning.

När vi sätter tänderna i en grönsak tillgodogör vi oss mängder av vitaminer och mineraler – och fytokemikalier, den del av grönsakernas eget immunförsvar som också ökar vår egen förmåga att hålla oss friska.

Men de nya snabbväxande grönsakerna innehåller allt mindre av dessa ämnen, visar rapporten, och tar tomaten som exempel. Tomater är naturligt rika på lykopen, en av de mest potenta fytokemikalierna som bland annat kan skydda kroppen mot cancer.

Om du väljer rätt sort vill säga.

Enligt Ekot är de storsäljande tomaterna också de mest näringsfattiga. I en intervju med halländska tomatodlaren Susanne Andersson, som låtit forskare granska lykopenhalten i hennes tomater, framkommer att den majoriteten av tomaterna som säljs i butik innehåller betydligt mindre lykopen än andra sorter.

Och näringstappet gäller inte bara tomater. Enligt samma källa innehåller alla moderna storsäljande grönsakssorter mindre av de viktiga fytokemikalierna jämfört med förr.

Anledningen är de kommersiella växtförädlarna, som fokuserat mer på snabbväxande grönsaker med större skördar än grönsakernas näringsinnehåll. En ekologisk grönsak har i regel mer fytokemikalier än icke-ekologiska.

Här hittar du programmet Matens pris, där man granskar hur nyttiga grönsakerna egentligen är  (32 min)

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Annons
Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…