Annons

Annons

Studie: Så lurar du hjärnan att bli piggare

Hur pigg du är handlar inte bara om din sömnkvalitet – utan också om din mentala inställning!

Trött och energilös? Hur pigg du är beror inte nödvändigtvis på hur bra eller dåligt du har sovit, avslöjar forskare i en ny studie.

Att få en god natts sömn ger dig de bästa förutsättningarna för att ha ork och energi att klara vardagen. Men det handlar också mycket om mental inställning.

En amerikansk forskningsstudie utförd vid Colorado College avslöjar att våra hjärnor kan luras att bli piggare eller tröttare. I studien fick deltagarna berätta hur de hade sovit natten innan. Sedan kopplades de till en apparat som genom pulsen, hjärtrytmen och hjärnvågorna påstods kunna avslöja deras sömnkvalitet. Därefter delades de slumpmässigt in i grupper – deltagarna i ena gruppen fick höra att de haft en god djupsömn, medan andra gruppen fick höra att deras sömnkvalitet varit sämre än genomsnittet.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Efteråt fick alla utföra ett test som gick ut på att summera tal de fick upplästa för sig i ett par hörlurar. Personerna som trodde att de hade sovit dåligt fick bara 44 procent rätt på testet. De som istället fått höra att de sovit mycket bra angav däremot hela 70 procent rätta svar, skriver tidningen Chef.

Skillnaden mellan grupperna var likvärdig med hur det brukar se ut om man faktiskt har sovit bra, respektive dåligt. Med tankens kraft kan du bli både piggare och tröttare – något att tänka på om du brukar gå runt och älta hur trött du är och hur dåligt du sovit.

Behöver du hjälp att sova bättre? Kolla in MåBra:s sömnskola!

 

LÄS MER:

Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna!

Trött hela tiden? Vi listar de möjliga orsakerna.

Är du trött och seg utan att förstå varför? Det kan bero på stress, vitaminbrist, depression, sömnbesvär och mycket annat. Eller så är det sköldkörteln som krånglar.
Läs mer: Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna!

 

Här är maten som stärker ditt immunförsvar

Citrusfrukter är ett utmärkt vapen mot förkylningsvirus!

Maximera dina chanser att hålla dig frisk hela hösten! Här är maten som boostar ditt immunförsvar och skyddar dig mot säsongens virusinfektioner.
Läs mer: Här är maten som stärker ditt immunförsvar

 

10 sätt att sänka ditt blodtryck på naturlig väg

Du kan sänka ditt blodtryck på egen hand. Här är bästa metoderna!

Ta hand om ditt hjärta och lev ett friskare liv! Här är 10 smarta och naturliga sätt att sänka ditt blodtryck och förebygga hjärtsjukdomar.
Läs mer: 10 sätt att sänka ditt blodtryck på naturlig väg

 

AV: Malin Karlberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…