Annons

Annons

Studie: Hårfärg kan öka risken för bröstcancer

Studie: Hårfärg kan öka risken för bröstcancer
Ålder är fortfarande den största riskfaktorn när det kommer till bröstcancer, men en ny studie har identifierat fler potentiella risker. Hårfärg och hormonella preventivmedel kan öka risken att insjukna markant.

Hormonella preventivmedel och hårfärg ökar risken att insjukna i bröstcancer, enligt en ny doktorsavhandling från Helsingfors Universitet, rapporterar SVT. För kvinnor som använt hormonspiral ökar risken att insjukna i bröstcancer efter klimakteriet med hela 52 procent, jämfört med de som använt kopparspiral. Andra hormonella preventivmedel ökar risken för bröstcancer med 32 procent, jämfört med kvinnor som aldrig använt hormonella preventivmedel.

Annons

Läs också: Bröstcancer – nya rön om vad som skyddar bäst

Användningen av hårfärg är en annan riskfaktor, enligt studien. Risken för bröstcancer ökar med 23 procent, jämfört med kvinnor som aldrig färgat håret. Studien menar att alla typer av hårfärg, såväl toning som permanent, är lika skadliga oavsett om håret färgas hos frisör eller hemma. Runt 28 000 kvinnor deltog i studien, varav drygt 8000 kvinnor insjuknat i bröstcancer.

Forskaren Sanna Heikkinen menar dock att ytterligare forskning måste göras på området. Den största riskfaktorn när det kommer till bröstcancer är fortfarande åldern. Andra riskfaktorer som identifierats är för lite motion, hög alkoholkonsumtion och om en kvinna får sitt första barn i hög ålder.

 

Medelhavsdieten kan minska risken för bröstcancer

Läs också: Medelhavsdieten kan minska risken för bröstcancer

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…