Annons

Annons

Studie: Den här kvällsvanan kan förstöra din sömn

Tiden då man tvingades vänta en vecka på nästa avsnitt är i stort sett förbi. Men det nya beteendet att maratontitta på serier kan tyda på bristande självkontroll och innebära såväl sömnproblem som ökad risk för depression, enligt flera studier.

Vi minns den tid då vi tålmodigt fick vänta en vecka för att, på samma tid och samma kanal, få svar på en cliffhanger i Rederiet eller Tre kronor. Vad skulle Sten Frisk hitta på härnäst? Om en vecka kunde du få svaret – om det inte var något stort sportevenemang som snodde åt sig tablåtiden förstås.

Annons

Nu för dagarna behöver vi inte vänta alls. Vi kan plöja avsnitt efter avsnitt av våra favoritserier i långa maratonsittningar – och vi älskar det. Beteendet har ökat de senaste året, särskilt bland unga. I en belgisk studie har man kunnat se att mer än 80 procent av unga ägnar sig åt att sträckkolla på serier. Och enligt samma studie ser man i snitt tre till fyra avsnitt under en och samma sittning.

Läs också: TV-programmen som får dig att äta för mycket

På engelska kallas det ”binge watching”. Och binge betyder i princip överdriven konsumtion och kan liknas vid frosseri. Så vad gör detta seriefrossande med vår hälsa? Den tidigare nämnda belgiska studien har bland annat visat att det finns en koppling mellan ungas maratontittande och sömnbrist.

De som fastnar framför skärmen löper 98 procent högre risk för dålig sömnkvalitet, och ju mer de tittar desto sämre sover de.

– Tv-serier som lämpar sig för att sträckkolla på har ofta en komplex berättarstruktur som helt absorberar tittaren. Detta intensiva engagemang med tv-innehåll kan kräva en längre period för att ”varva ner” innan man går och lägger sig, vilket påverkar sömnen i sin helhet, förklarar Jan Van den Bulck, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Läs också: Träna framför TV:n – till din favoritserie!

En tidigare studie har även kunnat koppla serietittandet med bristande självkontroll, ensamhet och depression. I den rapporten liknar forskarna beteendet vid ett drog- eller alkoholberoende då belöningssystemet i hjärnan aktiveras på ett liknande sätt.

Men serietittandet är inte enbart av ondo. Enligt samma studie kan serietittandet även vara ett sätt att knyta an till andra. Det beror på att det skapar en känsla av samhörighet i och med att man kan diskutera serien med sina vänner, menar forskarna.

Källa: CBS, Dagens Hälsa, Doktorn Foto: IBL

Artikeln publicerades först på Femina.

 

Studie: Sömnbrist lika illa som fet mat

Sömnbrist farligt för hjärnan.

Läs också: Studie: Sömnbrist lika illa som fet mat

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…