Annons

Annons

Stor svensk studie om bröstcancer på gång

100 000 svenska kvinnor ska vara med i en studie om bröstcancer.

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor i Sverige – och drabbar omkring 7000 personer varje år.  Nu ska svenska forskare göra en djupdykning i sjukdomen och försöka hitta en bra metod för att kunna förutsäga om en kvinna löper risken att få bröstcancer.  Inom ett par år ska 100 000 svenska kvinnor rekryteras till en stor studie, som ska pågå under tio år.

Annons

Genom att kombinera tre kända faktorer hoppas forskarna på att få fram en bra metod för att hitta kvinnor i riskgruppen, skriver Helsingborgs Dagblad:

1. Kvinnans livsstil – antalet barn, p-piller, hormonersättningsmedel och övervikt. Till faktorn livsstil räknas också familjehistorien, det vill säga om det finns kvinnor i familjen som drabbats av bröstcancer.

2. Mammografisk täthet, det vill säga bröstkörtelvävnadens täthet. Ju högre täthet desto större risk att det uppstår en tumör.

 3. Genetiska förändringar. Forskare har hittills hittat 18 genetiska förändringar som man säkert vet ökar risken för bröstcancer. Och man upptäcker ständigt nya.

– Vi vill hitta ett säkert sätt att hitta de kvinnor som kommer att drabbas av bröstcancer, och på sikt också finna bra förebyggande behandlingsmetoder, säger Per Hall vid Karolinska Institutet, som kommer att leda studien.

Av: Anna Sundesten
Bild: Thinkstock

Läs mer:
Så minskar du själv risken för bröstcancer
Färre svenska kvinnor dör i bröstcancer
Nytt vaccin kan stoppa bröstcancer-tumörer

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…