Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Stigande coronasiffor bland äldre: "Är väldigt olyckligt"

02 apr, 2020 
Allt fler äldre blir allvarligt sjuka i covid-19 och nu sprids smittan på flera äldreboenden. Nu betonar Anders Tegnell vikten av att följa myndigheternas råd – men reder också ut vissa missförstånd.
Annons

Unders torsdagens (2/4) presskonferens från Folkhälsomyndigheten berättar statsepidemiolog Anders Tegnell att vi gått upp i en ny nivå av smittspridning av coronaviruser SARS-CoV-2, med över 500 nya bekräftade fall, och över 400 som vårdas på intensiven. Sammanlagt har vi nu 282 döda, där antalet dödsfall per dag just nu ligger på en nivå av 25-30. I världen har nära en miljon människor bekräftats smittade, och dödssiffran ligger på nära 50 000.

Och det är framför allt bland äldre som siffrorna är oroande, menar Tegnell. Vi ha senaste dygnet läst oroande rapporter om att smittan tagit sig in på flera äldreboenden, bland annat att smittan kan finnas på en tredjedel av boendena i Stockholmsregionen.

– Kurvan med äldre som drabbas börjar nu gå uppåt igen. Det är väldigt olyckligt för det ger den här typen av effekt och kommer även ge effekter på dödlighet och belastning på intensivvården. Förutom allt personligt lidande som det förstås innebär, säger Tegnell under konferensen.

Annons

Det är alltså de äldre över 70 som inte bara insjuknar utan också avlider i stor utsträckning, och som står för den största ökningen nu.

Anders Tegnell påminner om vikten av att platta ut kurvan, genom att hålla sig hemma om man är sjuk eller över 70 år, hålla en god handhygien och undvika folkmassor och onödiga resor.

Missförstånd kring regler om sammankomster

När man begränsade antalet personer som tillåts vid allmänna sammankomster, från 500 till 50, uppstod en del missförstånd, inte minst inom idrottsrörelsen. Anders Tegnell passar på att reda ut:

– Gränsen finns där, men vi tycker att det är väldigt viktigt framförallt för ungdom ar att de kan fortsätta utöva sina idrotter utomhus och vara fysiskt aktiva.

För idrotten gäller följande råd:

  • Undvik närkontakt mellan idrottsutövare
  • Om möjligt, håll träningar och aktiviteter utomhus
  • Begränsa antalet åskådare
  • Skjut upp antalet matcher, tvälingar och cuper som innebär stora folksamlingar
  • Undvik onödiga resor

De hårdare begränsningarna gäller i högre utsträckning vid dop, begravningar, bröllop och privata evenemang, samt på allmänna platser som bibliotek och butiker.

Annons

Utbildning för personal i äldrevården

På plats fanns också Taha Alexandersson från Socialstyreslsen, som berättar att man inom kort kommer påbörja en skräddarsydd utbildning för personal som jobbar inom äldrevården och boende på LSS-boenden, inte minst på grund av den senaste tidens utveckling.

– Vi tror att den här utbildning och de föreskrifter som Anders tegnell nämnder kommer att vara ett av de viktigare teman vi har på de här pressträffarna.

Hon berättar också att vi fortfarande har krafter att använda inom intensivvården.

– Drygt en tredjedel av landets disponibla intenvisvårdsplatserna är i dagsläget ickebelagda, och har utrustning, lokal och personal, säger Taha Alexandersson.

Behovet av skyddsutrustning utreds

Flera av de efterföljande frågorna handlade om hur myndigheterna jobbar med att få fram skyddsutrustning, men svaren ser liknande ut: Man vet inte ännu att efterfrågningarna som kommit in till Socialstyrelsen matchar behovet.

Annons

– Det är inte bara äldre- och sjukvården som kommer med förfrågningar, det är alla kategorier. Många hör av sig och vill ha skyddsutrustning, säger Taha Alexandersson.

Svante Werger, strategisk rådgivare vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som också är på plats under presskonferensen säger att det är viktigt att se till att skyddsmaterialet och utrustningen befinner sig där den behövs mest.

Foto: TT

Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Mer om hur corona-spridningen ser ut i världen, varför fler män än kvinnor drabbas av covid-19 och om symtom, skydd och riskgrupper hittar du i vår samling av artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

 

Annons