Annons

Annons

Sover du sjukligt mycket? Doktorn svarar

Är det sjukligt att sova så mycket som 12 timmar per natt OCH ta en power nap under dagen? MåBra:s läkare Gunilla Hasselgren reder ut.


Fråga: När jag är ledig kan jag sova 12 timmar per natt. Jag kan utan problem ta en tupplur några timmar senare. Jag kan sova hur mycket som helst! I veckorna sover jag sju timmar per natt. Jag tränar mycket, fem pass i veckan, och äter bra. Jag har inte järnbrist. Är det normalt att sova så här mycket i medelåldern?

Annons

 

Svar: I och med att du orkar träna, och dessutom ganska hårt, kan jag inte se att du är sjuk. Snarare tänker jag att det hela har med din livsstil att göra.

Det vi erfarenhetsmässigt vet är att kroppen mår bra av regelbundna rutiner som är rimliga och ger balans i livet. Du verkar gasa dig genom veckorna för att sedan falla ihop helt på helgerna. Kanske behöver du se om du kan vrida lite på ditt dygnsschema?

Du verkar redan ha en ganska bra koll på hur det ser ut, men anteckna gärna under ett par veckor hur det verkligen ser ut, när du lägger dig och går upp och hur många timmar du sover. Om du ruckar lite på sovrutinerna och går och lägger dig lite tidigare, eller går upp senare, kan du gradvis komma in i en bättre rytm. Sover du bättre i veckan och begränsar sovtiden på helgen borde du inte känna dig så trött.

Självklart kan sömnkvaliteten spela roll, men den verkar du inte ha reflekterat över som dålig. Det finns många appar för att få lite bättre koll på sömnen. Många vittnar om att man bara blir segare och tröttare av att sova för mycket. Försök få till ett jämnare sömnmönster över veckorna och kanske även ett jämnare inslag av aktiviteter.

 

MåBra krossar 13 vanliga myter om sömn

Läs också: MåBra krossar 13 vanliga myter om sömn

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…