Annons

Annons

Sov dig ner i vikt – så funkar smalhormonet!

Visar vågen ett par kilo för mycket? Då behöver du få igång smalhormonet! Här är 4 tips som hjälper dig att sova dig i form!

”Följ kroppens naturliga rytm! Med rätt sorts mat vid rätt tidpunkt på dagen skapar du automatiskt förutsättningar för att gå ner i vikt – utan att förbjuda några livsmedel eller följa en krånglig diet.” Det skriver en grupp läkare som står bakom omtalade boken Sov dig smal.

Annons

När vi tar till vara på vår naturliga dygnsrytm, med vakentid under dagen och sömn nattetid, kan hormonerna sköta sitt jobb fullt ut. Vår livsrytm är anpassad efter ljus och mörker och till natten ställs rytmen om.  Till dagens aktiviteter används främst kolhydrater till kroppens förbränning, men under sömnen används istället fett.

Gilla MåBra på Facebook

Ämnesomsättningen går från prestationsomsättning till reparations- och återhämtningsomsättning. När vi lägger oss för natten aktiveras tillväxhormonet och startar en omfattande reparationsprocess i cellerna.

Tillväxthormon = Smalhormon

Tillväxthormonet  gör att vi växer och när vi växt klart ansvarar det för reparations- och återhämtningsfaserna i kroppen. Hormonet är nattaktivt och kan bara agera med full styrka om vi sover tillräckligt länge och djupt. Man skulle kunna kalla tillväxthormonet för ”smalhormon” eftersom  det öppnar upp våra fettreserver och ser till att fettet kan användas till förbränning.

Författarna liknar också insulin vid  ett ”tjockhormon” eftersom det, förutom att leda näringsämnena till cellerna, istället fyller på fettreserverna.

Så boostar du smalhormonet:

1. Ät middag tidigt
Äter du din middag tidigt, gärna mellan 17-19 får din matsmältning tid att komma till ro tidigt på kvällen. Insulinet, blodfetter och blodsockret sjunker och då stimuleras centret i kroppen som utsöndrar tillväxthormonen.

Läs mer: Kolla in våra nyttiga middagsrecept här!

2. Ät proteinrikt och kolhydratfritt på kvällen
Avstår du från kolhydrater på kvällen främjar du tillväxthormonets utsöndrande ytterligare. En kolhydratfri middag framkallar inget insulin, och på så sätt hålls portarna till fettreserverna öppna för tillväxthormonet. En proteinrik och grön middag håller dig också mätt länge. En kolhydratrik middag kan enligt boken fördröja den nattliga fettförbränningen upp till fem timmar!

Läs mer: Mättande recept med extra mycket protein

3. Motionera på kvällen
Tränar du på kvällen bränner du inte bara kalorier, utan tillväxthormonets utsöndring kickar också igång. Gör gärna ditt motionspass före den proteinrika middagen.

Läs mer: Så får du hela familjen att träna

4. Lägg dig tidigt
Ungefär en och en halvtimme efter att du somnat börjar tillväxthormonet att jobba i djupsömnsfas. Då lägger hormonet i en högre växel och din fettförbränning skruvas upp ytterligare!

Läs mer: Lär dig sova gott med MåBra:s sömnskola

 

Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna!

Alltid trött?

Är du trött och seg utan att förstå varför? Det kan bero på stress, vitaminbrist, depression, sömnbesvär och mycket annat. Eller så är det sköldkörteln som krånglar.
Läs mer: Alltid trött – här är de vanligaste orsakerna

 

Fettbrännardieten: Minska 5 kilo på 2 veckor!

kurs-brann-fett

Det är enkelt, snabbt och garanterat säkert att snabb-banta med den nya 2-veckors fettbrännardieten. Upp till 5 kilo kan du rasa i vikt!
Läs mer: Fettbrännardieten: Minska 5 kilo på 2 veckor!

Stor guide: Så ökar du fettförbränningen!

öka förbränningen

Varsågod, här har vi samlat alla enkla tips som skruvar upp din förbränningstakt. Klicka för att ta del av 20 effektiva knep!
Läs mer: Så ökar du fettförbränningen

 

Annons:

Naturdiet har smarta måltidsalternativ för dig som söker en fullvärdig måltid eller ett näringsrikt mellanmål i farten. Alltid med ett högt proteininnehåll, lågt energiinnehåll men fullt av vitaminer och mineraler som din kropp behöver. Naturdiet är det smarta och enkla valet för dig som vill leva en hälsosam livsstil!   

Läs mer på www.naturdiet.se

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…