Annons

Annons

Sov bättre: Knepen som gör att du vaknar utvilad

Trött hela tiden? Se över dina rutiner och förbättra sömnen!


Att sova dåligt i perioder är naturligt, så är det för de flesta. Men om sömnsvårigheterna blir långvariga är det viktigt att göra något åt dem. Här är hjälp på vägen.

1o tips för en bättre sömn:

  1. Ha mörkt i sovrummet. Använd gärna mörkläggningsgardiner. Släpps gryningsljuset in vaknar vi lättare.
  2. Undvik kaffe och nikotin efter middagstid. Båda höjer nämligen vakenheten. Effekten kan sitta i flera timmar.
  3. Vistas utomhus i dagsljus under dagen. Det hjälper vår biologiska klocka att tydligare känna av när det är dags att varva ner respektive vara alert.
  4.  Motionera – men inte för hårt och intensivt precis före läggdags. Rörelse främjar nedvarvning men det kan ta lite tid att komma ner i varv.
  5. Undvik tupplurar på dagen, särskilt efter lunchtid. Då ökar du chansen att vara tillräckligt trött vid läggdags. Sömnen regleras till stor del av vakenhetens längd.
  6.  Ha tid för nedvarvning före läggdags. Och undvik skärmar någon timme innan, eftersom ljuset från dem gör oss mer vakna.
  7.  Ha lagom svalt i rummet (gärna inte över 18 grader). Då slipper du vakna av att du är för varm.
  8.  Gå inte till sängs utan att vara sömnig. Gäspningar och tunga ögonlock brukar vara ett gott tecken på att det är dags.
  9.  Håll regelbundenhet vad gäller sovtider. Lägg dig och gå upp vid ungefär samma tid varje dag. Kroppens fysiologi är inställd på att sova på natten och vara vaken på dagen, så rutiner kan vara hjälpsamma.
  10.  Undvik annat än sömn och sex i sängen. Om du ligger vaken och oroar dig, så gå upp en stund. Annars är risken stor att sängen förknippas med oro. Och det gör oss inte särskilt avslappnade.
Annons
Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…