Annons

Annons

Sophia: ”Jag trotsade 
min sjukdom – och gick ner i vikt!”

En reumatisk sjukdom gjorde att Sophia blev inaktiv och nedstämd. Hon blev allt tyngre – tills hon köpte ett gymkort!

Efter att Sophia Stenberg fött sitt andra barn 2012 fick hon problem med ryggen. Hon trodde att smärtan berodde på den tidigare graviditeten och belastningen den innebar. Men i stället för att bli bättre med tiden blev värken bara värre – och började dessutom sprida sig ner till benen.

Annons

– Till slut sa min man att jag borde kolla upp det där. Jag gick till en läkare men blev hemskickad med alvedon och ordination att vila. Men smärtan blev alltmer olidlig, jag grät mig till sömns om kvällarna, berättar hon.

Gilla MåBra på Facebook

Efter att Sophia kontaktat ytterligare en läkare fick hon remiss till en reumatolog som konstaterade att hon led av en inflammatorisk ryggsjukdom. På Sophia hade den även spridit sig till fötter, handleder, käkar och knän – i princip hela kroppen. Diagnosen gjorde att hon föll ner i ett mörkt hål.

– Reumatiska sjukdomar trodde jag bara drabbade äldre. Det här gjorde att jag gick ner mig totalt. Jag satt hemma i soffan och
 åt godis och chips som jag hade köpt i smyg. Jag träffade inga vänner längre, jag såg allt 
i svart.

Läs också: Anna Toledo Book drabbad av obotlig PCOS

Tröstätandet ledde till att Sophia gick 
upp i vikt, runt 15 kilo på ett år.

– Förutom att jag fortfarande hade otroligt ont i kroppen, eftersom inga mediciner fungerade, så mådde jag dåligt över att jag gick upp i vikt. Allt kändes hopplöst helt enkelt, säger hon.

Återigen kom maken Ronny till räddning.

– Han sa att något måste göras, att jag inte kunde fortsätta att må så där dåligt. Jag bröt ihop och höll med om att jag behövde hjälp. Utan förändring skulle inte vårt äktenskap hålla.

Sophia kom i kontakt med en psykolog som blev till stor hjälp.

– Jag var tvungen att börja jobba med det mentala för att kunna vända allt. Psykologen sa till exempel att tio minuters promenad är bättre än noll, att det är bra att börja småskaligt. Så det gjorde jag.

Läs också: Fibromyalgi – 10 oväntade symptom

Nu började det vända för Sophia. Hon köpte en gymkort och började träna tillsammans med maken.

– Jag började med att cykla försiktigt på en träningscykel. Till en början körde jag 
20 minuter på den, fyra gånger i veckan. Redan då började jag gå ner i vikt. Då fick jag extra motivation såklart.

Smärtan fanns kvar, men Sophia lärde sig att hantera och känna igen den.

– Visst fick jag ont av träningen ibland. Men för mig var det här ett enormt steg, jag trodde ju aldrig att jag skulle kunna träna igen.

Mycket satt i det mentala.

– Nu hade jag lyckats vända det negativa. Jag lärde mig till exempel att inte jämföra mig själv med innan jag blev sjuk. Jag kanske kunde lyfta hälften så tungt nu, men det 
spelade ingen roll.

Läs också: Endometrios – 7 symtom som du inte ska ignorera

Viktresan tågade på och i dag har Sophia gått ner nästan 30 kilo.

– Det känns helt fantastiskt! Jag har hittat ett sätt som känns långsiktigt, med regelbunden träning och bra, vanlig mat.

Tyvärr har inte sjukdomen blivit bättre, men heller inte sämre, menar Sophia.

– Självklart hoppades jag på en förbättring, men samtidigt hade jag säkert mått ännu sämre om jag inte hade börjat träna och gå ner vikt. Och jag mår så mycket bättre på alla andra plan. Jag har lärt mig att känna igen de negativa tankarna och kan rycka upp mig innan det går för långt. Det är som natt och
dag jämfört med för några
år sedan!

 

Sofias 5 bästa 
kom igång-tips

  1. Gör en livsstilsförändring i stället för en tillfällig diet. 
Ät regelbundet, 
6–8 mål per dag. 
Planera måltiderna och veckohandla, så minskar du risken att handla skräpmat.
  2. Hitta en träningsform som fungerar för dig. Lyssna på din kropp och anpassa dig efter dina förutsättningar.
  3. Välj en ”väg in dig-dag”, exempelvis lördag innan frukost – för att få ett kvitto på att du gör rätt saker. Låt vågen stå resten av veckan, att väga sig ofta kan leda till att man blir stressad.
  4. Sätt upp ett långsiktigt mål och realistiska delmål. Varje avklarat mål kan innehålla en belöning, exempelvis en dag då du unnar dig något efterlängtat gott.
  5. Tänk positivt. Det är bara att börja om igen om du har ”misslycklats”. Det tar ett tag att komma in i rutiner som fungerar. Se varje motgång som en läxa lärd i stället för en ursäkt att falla tillbaka i gamla vanor.

 

Sophia Stenberg

Ålder: 33 år

Gör: Sjukskriven

Bor: I Piteå

Familj: Maken Ronny, barnen Rasmus 6 år och Nora 5 år

Längd: 170 cm

 

Har du gjort en viktresa?

Berätta om hur du har gått ner i vikt! Mejla till [email protected]

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…