Annons

Annons

Sömnproblem? Den här metoden hjälper 3 av 4 personer!

En ny svensk studie har fått lovande resultat när det gäller svåra sömnstörningar. Var tredje svensk lider av sömnproblem – men det finns effektiv hjälp!


Var tredje svensk lider av sömnproblem och för var tionde person är sömnstörningarna allvarliga. Det innebär att man ofta har svårt att somna, vaknar flera gånger per natt eller väldigt tidigt på morgonen – samt påverkas negativt av sömnbristen under dagtid.

Annons

Sömnlöshet har i tidigare studier dessutom visat sig öka risken för andra sjukdomar, bland annat hjärt-kärlsjukdomar, missbruksproblem, depression och ångest.

Gilla MåBra på Facebook

Läs mer: Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna

I en ny svensk studie, utförd av forskare från Karolinska institutet och Linköpings universitet, fick 48 personer med svåra sömnstörningar KBT-behandling. Hälften av deltagarna fick behandling via nätet under åtta veckor, medan den andra gruppen genomgick KBT-behandling i grupp under samma period.

Sex månader efter att behandlingen avslutats hade tre av fyra deltagare blivit av med sina besvär – i båda grupperna. KBT-behandling på internet är alltså lika effektivt som gruppbehandling ledd av en psykolog.

Läs mer: 11 otippade faktorer som kan göra dig tröttare

Deltagarna i båda grupperna hade också minskat förekomsten av depressiva symtom, trots att detta inte hade behandlats i studien.

 

LÄS MER:

KBT eller medicin – vad är bäst mot depression?

KBT och medicin fungerar lika bra för att förebygga återfall i depression, enligt en ny studie.

KBT har länge ansetts vara mest effektiv för att förebygga återfall i depression. Nu har forskare studerat om det verkligen stämmer.
Läs mer: KBT eller medicin – vad är bäst mot depression?

Därför blir du deprimerad av vännernas Facebook-inlägg

"Nu är hon på solsemester igen!"
Lägger du mycket tid på att läsa dina vänners statusuppdateringar på Facebook? Det kan vara skadligt för din psykiska hälsa.
Läs mer: Därför blir du deprimerad av vännernas Facebook-inlägg

 

8 saker som gör dig lycklig på riktigt

lycklig-tips

Strunta i att jaga flyktiga kickar och fokusera istället på det som är vetenskapligt bevisat att göra dig lyckligare. Här är 8 lyckofaktorer enligt forskningen!
Läs mer: 8 saker som gör dig lycklig på riktigt

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…