Annons

Annons

Solning skyddar mot diabetes

Kom ut ur skuggan! Solens strålar kan skydda dig mot åldersdiabetes.

Kom ut ur skuggan! Solens strålar kan skydda dig mot åldersdiabetes.

Många undviker den starka sommarsolen av rädsla för brännskador och hudcancer, men enligt ny, svensk forskning finns det anledning att kliva ut ur skuggan. Forskare från Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge och Skånes Universitetssjukhus i Lund har upptäckt att risken att drabbas av typ 2-diabetes, så kallad åldersdiabetes, minskar för kvinnor som solar.

Annons

40 000 kvinnor mellan 25 och 64 år har under har följts under 11 år, och hos de solande kvinnorna var risken att drabbas av typ 2-diabetes 30 procent lägre än hos kvinnorna som höll sig borta från solen. Förklaringen tros vara att solljuset hjälper kroppen att producera D-vitamin och hormonet melatonin, vilket påverkar risken för typ 2-diabetes.

– Tillsammans med viktnedgång och träning ser aktiva solvanor ut att vara den viktigaste preventiva åtgärden mot typ 2-diabetes, säger docent Pelle Lindqvist till Sveriges Radio Ekot.

För oss som bor i Norden är det viktigt att ta vara på solljuset när det är som starkast, men utan att för den delen bränna sig. Studien visar också att det framför allt är smala kvinnor som har nytta av solljuset. För kraftigt överviktiga kvinnor som solade minskade inte risken att drabbas av åldersdiabetes.

Av Elsa Larsson

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…