Annons

Annons

Sola smart med rätt färg på sommarbrillorna

Grönt, gult, blått eller brunt? Solglasögon har många glas, men vilka färger skyddar egentligen mot solen och vilka glas ska vi undvika? MåBra har pratat med optikern Helene Hjertberg och rätat ut frågetecknen.

Hur farligt är solljus för ögonen?

– Ett öga ska alltid skyddas från UV-strålning och glaset skall ha 100 % UV-skydd, även en molnig dag släpps 50% av solens UV-strålning fram. Vad många inte tänker på är att titta på vilken typ av solglas bågen har och om dessa passar den aktivitet de skall användas till. De solglasögon man väljer i stan kanske inte passar för strand och strandaktiviteter, säger Helene Hjertberg, legitimerad optiker, Synoptik.

Annons

 

Vilka glas ska vi då skippa när solen tittar fram?

– Det blåa ljuset från solen är skadligt för ögat och med färgat glas som innehåller mycket blått utsätter man sina ögon för maximalt blått ljus. Blått glas ligger nära UV-ljuset i våglängd och med kortare våglängd blir det farligare UV-ljus för ögonen. Den gula färgen i glaset gör att färgen inte skyddar mot bländning och gör dig besvärad av solljuset – alltså brillor som passar bäst en grå dag. säger Helene Hjertberg.

 

Vilka glas ska man använda en riktigt solig dag på stranden?

–  Brunt eller grönt glas. Brunt glas ger en bra kontrast för synen och ett djup som ögat tycker om. Grönt glas är bra när man är vid vattnet och ger också en bra kontrast. Gröna glas passar bra vid strandliv, vid havet eller vid vattensporter. Du kan också använda polariserade glas, de passar bra i miljöer som är reflekterande.

 

Psssst: Läs mer här och MåBra:s artikel: Många solglasögon skyddar dåligt mot solen

 

AV: Sanne Waldner
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…