Annons

Annons

MåBra:s sockerdetox

Sockerdetox

SENASTE NYTT! Vinn boken Sockerdetox här

sockerdetox-bok-filippa-salomonsson

 

 

Det sägs att det tar 21 dagar att bryta en vana. Är du redo att ändra dina sockervanor? Då har du hamnat rätt!

Klarar du de tre veckorna helt utan socker? Eller är ditt mål att dra ner på det söta?  Här finns ett tre veckors program som hjälper dig (se programmet lite längre ner på sajten) – och varje dag bjuder vi på en massa tips och pepp.

Tillsammans ska vi få ett bättre förhållande till socker och sötsug!

Vi vill gärna veta hur många som antar utmaningen, maila därför gärna ditt namn och mål med sockerdetoxen till [email protected] Hit kan du även maila frågor.

PSST! Passa även på att gå med i vår Facebookgrupp! Här får du ännu mer tips och pepp! Dela gärna sidan till dina nära och kära – ju fler vi bli, desto roligare!

Lycka till!

Dagens tips mot sötsug:

  • Några tänkvärda ord från MåBra:s viktcoach Marie Tegnér: ”Lite godis och sötsaker är okej, men de ska vara till för att ge livet lite guldkant och ska användas just till njutning. Slentrianmässigt godisätande ger inte så värst mycket njutning, eftersom det inte ger den där extragott-känslan”.

 

  • Så säger MåBra:s nutritionist Anki Sundin: Äter du tre bullar varje dag, försök gå ner till två. Sedan kan du prova att gå ner till en. Men känner du att du absolut måste ha den där sista bullen varje dag, låt den vara kvar då. För då har du ändå gjort enorma framsteg för din hälsa.

 

  • Spenat innehåller så kallade tylakoider som håller oss mätta och minskar suget efter salt och socker, enligt en studie som publicerades i Journal of the American College of Nutrition. Anledningen till att tylakoiderna ger de positiva effekterna är för att de frigör hormoner som gör att vi känner oss mätta. Eftersom både hungern och skräpmatssuget minskade drog forskarna slutsatsen att tylaoider kan hjälpa de som behöver gå ner i vikt.

 

  • Många som försöker sluta äta godis gör det för att de vill gå ner i vikt. Då kan det bli så att man kombinerar ”godisförbudet” med att äta för lite vanlig mat. En del hoppar till exempel över frukosten, vilket kan kan göra att suget kommer som ett brev på posten framåt förmiddagen. Oavsett om du vill gå ner i vikt, bli av med sötsuget eller bådadera är det bra att äta frukost för att få en bra balans – det är de flesta näringsexperter överens om. Håller du med?

Vilket är ditt bästa knep när suget slår till? Skriv och berätta till [email protected] – så delar vi ditt tips här på sajten!

 

Ställ din fråga till viktcoachen

52-puff

Har du en fråga engående sötsug – eller vill ha personliga tips? Ställ din fråga till MåBra:s viktcoach Marie Tegnér här.

Ditt 3 veckors program

Filippa SalomonssonHälsocoachen Filippa Salomonsson har skrivit boken Sockerdetox, där hon tipsar om vägar till ett sockerfriare liv. Det är därifrån vårt program är hämtat. Så här säger hon om våra sötvanor:
– Problemet är att vi äter för mycket socker. Det finns överallt, både i sötad mat och även dolt i många livsmedel som vi inte är medvetna om, exempelvis buljong. Dessutom används sockret på fel sätt. Mat ska vara näring, inte tröst, men likväl slinker det ner en bulle när man är stressad, säger hon.

Socker gör även att vi tillfälligt mår bra, eftersom det frisätter ”feel good”-hormoner, dopaminer.
– Det gör att vi bara vill ha mer och mer. Och problemet med socker är att det inte ger några mättnadssignaler, som exempelvis fett eller protein gör. Kroppen säger inte stopp när vi ätit för mycket, snarare tvärtom.

Det finns olika typer av sockerarter, exempelvis fruktos, som vi främst får i oss från vanligt vitt socker. Fruktos är inte nödvändigt för kroppen, därför är det bra att undvika, menar Filippa. I stället ska man satsa på glukos, en sockerart som fungerar som bränsle för kroppen. Det finns i exempelvis grönsaker och quinoa.

Hur går man då till väga om man vill förändra sina sockervanor? Filippas främsta tips är att satsa på mat som är så ren som möjligt.
– Ät mycket grönsaker, gröna juicer samt nyttiga proteiner och fetter. I början handlar det om att få ut sockret ur kroppen. Levern klarar bara av att bryta ner sex teskedar (25 gram) socker om dagen. Det kroppen inte förbränner omvandlas till fett, och det är därför socker är en orsak till att vi går upp i vikt, säger hon.

Ut med socker och in med näring är huvudspåret i Filippas detox.
– Men undvik att fokusera på det du tar bort, tänk i stället på vad du får äta. Annars blir det bara jobbigt. Och det här är en tillfällig detox. Mitt mål är inte att alla ska sluta äta socker, utan skapa en balanserad livsstil. Självklart ska man kunna äta en bulle eller glass om man vill, men i lagom mängd. Du får själv testa hur mycket socker du klarar av att äta. Alla är olika, hitta din gräns och lev därefter.

Här är programmet: 

Fri från sötsug – på 3 veckor

 

LÄS MER:

Johanna har gått ner 25 kilo: Jag klarade 100 dagar utan socker

sockerutmaning

LÄS MER:

Nötterna som kan minska ditt sötsug

Jordnötter mot sötsug

LÄS MER:

Därför blir vissa mer sötsugna än andra

Godis sötsug

LÄS MER:

Fri från sötsug – med mindfulness

Mindfulness mot sötsug

artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons

Annons

Laddar