Annons

Annons

Snart kan det finnas medicin mot tinnitus

Tinnitus plågar idag 10-15 procent av Sveriges befolkning. Inom en snar framtid kan en tablett hindra nya personer från att drabbas, resonerar svenska forskare.

En ständig ton eller oljud i varierande styrka. För personer med tinnitus kan volymen på besvären skifta, men den gemensamma nämnaren är att tjutet eller bruset är ständigt närvarande i huvudet.

Annons

Problemet orsakas av oblanas på cellnivå, där impulser skickas ut som en reaktion på ljud – trots att örat aldrig uppfattat något. Nu har forskare upptäckt att impulsen kan hindras genom att dämpa och helt motverka obalansen.

Enligt en studie gjord på möss har vissa former av epilepsimedicin just den effekten, vilket ger forskarna en tro på ett framtida botemedel mot tinnitus. Det skulle i så fall endast motverka symtomen när tinnitus uppstår, till exempel i en bullrig miljö eller en högljudd konsert, skriver SVT Vetenskap.

– Man ska vara på det klara med att det bara är personer som riskerar att drabbas av tinnitus som hypotetiskt sett skulle kunna bli hjälpta av medicinen. Och alltså inte de som redan har tinnitus, säger Gerhard Andersson, professor i klinisk psykologi vid Linköpings Universitet till SVT.

Han poängterar dock att fortsatt forskning återstår innan tester kan göras på människor.

 

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…