Annons

Annons

Snabb ökning av hudcancer i Sverige oroar

Ju mer vi solar, desto större är risken att få cancer. (Bild från Thinkstock)

Ju mer vi solar, desto större är risken att få cancer. (Bild från Thinkstock)

Allt fler svenskar får hudcancer – och malignt melanom, den allvarligaste formen av hudcancer, är den cancerform som ökar mest i Sverige. Varje år drabbas 40 000 svenskar och 500 personer dör av sjukdomen, visar en ny rapport från Strålsäkerhetsmyndigheten.

Annons

Under 1990-talet såg man en stabilisering av antalet hudcancerfall, men därefter har siffran ökat bland både kvinnor och män. Man ser även en ökad dödlighet, något som oroar Strålsäkerhetsmyndigheten.

Gilla MåBra på Facebook

– Ökningen av hudcancer beror på våra solvanor. Det är fortfarande alltför eftersträvansvärt att vara solbrun, säger Johan Gulliksson, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten är så många som 80 procent av svenskarna medvetna om riskerna med solning – men det är fortfarande många som inte skyddar sig tillräckligt.

– Det kan vara svårt att ta till sig riskerna med UV-strålning eftersom det också finns positiva hälsoeffekter.  Men tyvärr dominerar de negativa hälsoeffekterna över de positiva säger, säger Ulf Wester, inspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Av Anna ErikssonDela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…