Annons

Annons

Slipp höstsnuvan med hjälp av syrad mat!

Filbunke är en syrad klassiker, recept hittar du längre ner!

Gott och hälsosamt för både mage och immunförsvar - syrad mat är rena hälsobomben!

Fermenterade (syrade) grönsaker och mjölk är naturliga källor till nyttiga mjölksyrabaktierier, kanske mest kända under samlingsnamnet probiotika. Dessa bakterietyper har en dokumenterad förmåga att hålla magen glad och kroppen frisk, främst genom sin förmåga att moverka tillväxten av skadliga bakterier. När vi äter en kost rik på probiotika blir miljön i kroppens slemhinnor inte lika attraktiv för illasinnade baciller, resultatet blir bland annat ett stadigare immunförsvar.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

– Syrat är smart mat, säger Victoria Ek, kvinnan bakom uppmärksammade Syrat, som tillverkar och säljer mjölksyrade grönsaker i Stockholmsområdet.

Varför brinner du för syrad mat?
 Det är gott och enkelt att göra själv, utan några tillsatser eller avancerad teknik. Du kan få högst vanliga grönsaker att bli supernyttiga genom att bara utsätta dem för rätt temperatur, rätt salthalt och en syrefri miljö.

Har du själv upplevt några hälsofördelar av syrad mat?
– Jag har inte varit magsjuk sedan jag började med mjölksyrat. I vintras träffade jag en kvinna som var stor-producent av mjölksyrade grönsaker. Hon hade inte varit magsjuk på 22 år!

Mat med aktiva mjölksyrebakterier faller under functional food-flaggan, ett samlingsnamn för kost med mer än bara mättande egenskaper. Victoria förklarar till exempel att sura livsmedel kan sänka måltidens GI-värde, och livsmedlet behåller en större del av sina näringsämnen tack vare processen.

– Eftersom ingen upphettning sker i mjölksyrningsprocessen behålls grönsakernas vitaminer, inklusive C-vitamin. Vitamin B12 till och med nybildas under processen, säger hon.

Att mjölksyra grönsaker själv är inte alls svårt. Klicka på länken nedan för att lära dig Victoria Eks metod.
Ja, nu blev jag nyfiken!


LÄS OCKSÅ:
Därför ger sur mat en gladare kropp!

 

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

 

 

 

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…