Annons

Annons

Slipp bakterierna – så grillar du säkert i sommar

Det finns några enkla sätt att undvika bakterier vid grillningen.

 

Bakterier kan lätt frodas i värmen, men följer man vissa enkla råd är risken för att man ska bli sjuk av maten mycket liten. Här är Livsmedelverkets råd inför grillsäsongen.  

När du handlar

Se till köttet, kycklingen eller fisken kommer hem till kylskåpet så snabbt som möjligt. Om det är varmt, eller om du inte ska direkt hem, ta med en kylbag med kylklampar i. 

När du tinar kött

Om köttet eller kycklingen varit fryst är det viktigt att den tinas ordentligt. En dåligt tinad kyckling kan vid grillningen bli färdiggrillad på utsidan och halvrå på insidan. Då finns det risk att eventuella sjukdomsalstrande bakterier har överlevt och kan ställa till problem. 

Annons

Upptining av fryst kött görs bäst i kylskåp. En kyckling eller en lite större köttbit tar ett dygn att tina. Man kan tina snabbare genom att sänka ned förpackningen i kallt vatten. Ytterligare ett sätt är att tina i mikrovågsugnen. Detta bör göras omedelbart innan man startar grillningen. 

Vid marinering

I den använda marinaden kan det finnas bakterier från köttet. Pensla därför inte det färdiggrillade köttet med den använda marinaden, och använd den heller inte till att göra sås på. Om du vill använda marinad i såsen kan du istället ta lite av marinaden innan du lägger i köttet. 

Tvätta händerna

Glöm inte att tvätta händerna innan du börjar laga mat. Tvätta också händerna direkt efter att du hanterat rått kött innan du fortsätter med andra råvaror. 

Stek väl – men bränn inte

Se till att kyckling, hamburgare och rå korv (till exempel salcicca) blir helt genomstekt. Om du sticker i köttet med en sticka ska köttsaften vara helt klar. Nötkött och lammkött som inte är malet behöver inte genomstekas. 

Gravida och personer med nedsatt immunförsvar bör dock äta kött som är genomstekt på grund av risken för parasiten toxoplasma.
Var försiktig så att du inte bränner köttet eftersom vissa giftiga ämnen då kan bildas. Grilla inte över öppen låga utan vänta tills kolen är grå.  

Byt redskap

Använd inte samma fat och redskap till det färdiggrillade, som du använt till det råa. Tänk också på att diska skärbräda och kniv som du använt till kyckling eller kött innan du använder dem till att skära sallad eller andra grönsaker som inte ska upphettas. 

Vid rester

Rester ska in i kylskåpet så snart som möjligt. Rester som varit ute i rumstemperatur mer än två timmar bör slängas. 

På picknicken

Om du ska ut på picknick och grilla, packa köttet i en kylbag med kylklampar i. Placera kylbagen i den svalaste delen av bilen eller båten. Ställ den inte i direkt sol. Öppna inte kylbagen fler gånger än nödvändigt. 

Av: Anna Sundseten
Bild: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…