Annons

Annons

Slankare midja med nyttiga bakterier – så ska du äta!

Smala personer har bättre tarmflora – men det är enkelt att förbättra din!

Din övervikt kan bero på dina tarmbakterier. Här är kosten som håller dig sund och slank!

Din tjocktarm är full av hälsosamma mjölksyrabakterier, som har stor påverkan på din vikt. Om du inte ger dem rätt näring kan du gå upp i vikt och drabbas av folksjukdomar, visar forskning.

I tjocktarmen har vi flera miljarder nyttiga mjölksyrabakterier som hjälper till att bryta ner maten vi äter. För att de ska överleva och kunna utföra sitt arbete är det viktigt att vi äter tillräckligt med fiberrik mat från växtriket. Annars finns risken att de slås ut av till exempel stresshormoner eller antibiotika. Om vi inte har tillräckligt med hälsosamma tarmbakterier påverkas immunförsvaret, matsmältningen och vikten negativt.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

I en fransk studie som publicerades i tidningen Nature studerade franska forskare två grupper under nio år – den ena bestående av 169 överviktiga och den andra av 123 normalviktiga personer. Den smala gruppen hade både en större mängd hälsosamma bakterier och dessutom fler olika sådana arter än de kraftigare försökspersonerna. Dessutom löpte de normalviktiga både lägre risk att upp i vikt och att drabbas av till exempel typ 2-diabetes och hjärtsjukdomar.

I en annan studie sattes 49 överviktiga personer på en kalorisnål diet med högt fiberinnehåll under 6 veckor. De gick inte bara ner i vikt, utan även deras tarmflora påverkades positivt. Både antalet arter av mjölksyrabakterier och mängden av dem totalt ökade nämligen. Med andra ord började deras tarmflora påminna mer om de smala personernas i den första studien.

Om vi vill hålla oss smala och friska verkar det alltså vara av största vikt att vi skapar gynnsamma förutsättningar för mjölksyrabakterierna i våra tarmar.

Hur ska du då äta för att hålla tarmen sund?

Enligt en studie som publicerades tidigare under året i tidningen Nature så ändrades tarmfloran dramatiskt till det bättre när försökspersonerna slutade äta kött och övergick till en vegetarisk kost.

Men även om du inte vill sluta äta animaliska produkter så är det bra att tänka på att få i sig lite mer växtbaserad mat med ett högt fiberinnehåll.

Dessutom kan man tillföra hälsosamma, aktiva bakterier via kosten genom att äta surkål eller syrade mejeriprodukter som fil och yoghurt. Ett annat alternativ är att ta probiotikatillskott som också innehåller levande bakterier. De bosätter sig i våra kroppar och stärker därmed tarmfloran.

Det finns även en annan typ av tillskott med ett det snarlika namnet prebiotika. Det är istället en typ av kolhydrat som fungerar som föda åt mjölksyrabakterierna som redan finns i våra tarmar, så att de kan växa och försöka sig.

Här är några exempel på bra mat att äta för att förbättra tarmfloran och gå ner i vikt.

Crème fraiche
Oliver
Filmjölk
Saltgurka
Surkål
Kimchi
Soja
Surströmming
Asiatisk fisksås
Yoghurt

Recepttips:

Frozen yoghurt
Bär, yoghurt och skorpa
Marinerade oliver
Laxfjäril med olivratatoille
Mörkt filmjölksbröd
Gurktsatsiki
Asiatisk grönsakssoppa

 

 

LÄS MER:

Slipp höstsnuvan med hjälp av syrad mat!

Filbunke är en syrad klassiker, recept hittar du längre ner!

Gott och hälsosamt för både mage och immunförsvar – syrad mat är rena hälsobomben!
Läs mer: Slipp höstsnuvan med hjälp av syrad mat!

 

Fettbrännardieten: Här är maten som fungerar bäst!

maten-som-gor-dig-yngra

Här är maten och ämnena som driver upp fettförbränningen. Se till att de utgör så stor del som möjligt av varje måltid och mellanmål!

Lista på alla de livsmedel som boostar förbränningen!

 

Fettbrännardieten: Här är din matplan!

ifd-kost

Boosta förbränningstakten med rätt mat. Här är kostplanen som hjälper dig gå ner i vikt – upp till 5 kilo på 2 veckor!

… Och här hittar du din optimala kostplan!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…