Annons

Annons

Skydda dig i solen! 5 tips för soldyrkare

Älskar du att sola? Om du undviker att bränna dig minskar risken att drabbas av hudcancer. Här är fem solsmarta tips att tänka på i sommartider!

Älskar du att sola och ligger gärna på stranden och pressar all din lediga tid i sommar? Så här undviker du att bränna dig, och minskar därmed risken att drabbas av cancer senare i livet.

Den allvarligaste formen av hudcancer, malignt melanom, blir allt vanligare i Sverige. Enligt Cancerfonden har antalet fall fördubblats sedan år 2000, och en av orsakerna är att många inte tänker på att skydda sig mot solen till vardags. Risken att drabbas av hudcancer ökar ju fler gånger du har bränt sig i solen. Här är fem sola-säkert-tips att ha i huvudet under semestern:

Annons

 

Så skyddar du dig i solen

  • Håll dig i skuggan eller inomhus mellan klockan 11 och 15, då solen är som starkast. Sitter du i skuggan tar solen ändå, så du behöver inte oroa dig för att inte få färg.
  • Skydda dig med kläder! En långärmad tröja, ett par sköna svala byxor och en solhatt eller keps är ett perfekt skydd! Var särskilt noga med att skydda barn, som är extra känsliga i solen, med kläder.
  • Smörj in dig! Använd ett solskydd med hög faktor på de områden som inte täcks av kläder. Solskyddsmedlet ska skydda mot både UVA- och UVB-strålning, ha högre faktor än 15 och gärna vara vattenfast. Smörj igen efter några timmar eller efter att du badat.
  • Glöm inte glajjorna! Visste du att solglasögon inte bara skyddar dig mot att bli bländad av solen? Risken för att drabbas av ögonsjukdomen gråstarr ökar om du är ute i starkt solljus utan att skydda ögonen. Här tipsar vi om sommarens snyggaste modeller: Trendiga solglasögon 2014
  • Sola inte solarium. Är det regnigt på semestern? Köp hellre en brun utan sol-produkt än för att få till brännan. Solariesolande kan precis som vanligt solande ge upphov till hudcancer. Extra farligt är det för barn och ungdomar.

Källor: Cancerfonden, 1177.se

Gilla MåBra på Facebook

 

LÄS MER:

Bränt dig i solen? Ta dessa symtom på allvar

solbränna

Är din hud röd eller svider? Det kan vara ett tecken på att du bränt dig i solen.

Läs mer: Bränt dig i solen? Ta dessa symtom på allvar

 

Håll koll på dina leverfläckar i sommar…

solskydd

Allt fler svenskar drabbas av hudcancer – och allt fler dör av sjukdomen. Här är läkarnas så kallade ABCD-lista, som de utgår från när de undersöker leverfläckar.

Läs mer: Håll koll på dina leverfläckar i sommar…

 

Sola säkrare med senaste prylarna!

sola-sakert

Nu kan du ta hjälp av din mobiltelefon och andra smarta hjälpmedel – både för att undersöka födelsemärken och mäta din soltid.

Läs mer: Sola säkrare med senaste prylarna!

 

AV: Linnea Bjärle

BILD: Thinkstock

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…