Annons

Annons

Skolfilmen från 1950 lär oss några viktiga saker om kärlek

Hur vet man om man är kär – på riktigt? Här är svaret!

Hur vet man om man är kär – på riktigt? Här är svaret!

Vad är kärlek och hur vet man att man är kär? Inte de enklaste frågorna att svara på – men den här skolfilmen från 1950 ger än idag vettiga svar!

Hur vet man när man är kär? Det är en fråga som inte alltid är lätt av svara på, särskilt inte för unga människor som kanske precis börjat testa sina dejtingvingar. Faktiskt så svår att några amerikaner 1950 bestämde sig för att göra en instruktionsfilm som förklarar hur det ligger till. Och den ger förvånansvärt vettiga svar, som många – unga som vuxna – kan behöva ta till sig än idag!

Annons

I filmen ”How do you know it’s love?”, från Coronet Instructional Films, får vi följa det unga paret Jack och Nora, som dejtat i två månader när Jack deklarerar att han älskar Nora. Hon å andra sidan är inte lika säker, vilket hon också säger, och sen går var och en hem till sig för att prata om saken med någon de står nära. Nora pratar med sin kloka mor, och Jack med sin äldre bror – som kritiserar honom för att han går fram för fort.

Gilla MåBra på Facebook

Läs också: 7 gyllene regler som får er kärlek att hålla

Allteftersom den gullefnuttiga historien utvecklas får vi lära oss saker som att:

 • De flesta kommer att älska någon mer än en gång i sitt liv.
 • Utseende är inte det viktigaste.
 • Kärlek är INTE som den framställs på film.
 • Din förmåga att älska växer och förändras, precis som du mognar och utvecklas.
 • Det finns olika sorters kärlek – den till dina föräldrar, den till dina favoritsaker, den till vänner och den till en partner till exempel.
 • Alla har vi förälskelser på klasskamrater, skådespelare, artister etc – men det är inte samma sak som sann kärlek.
 • Att vara nykär och tokförälskad i någon är ett viktigt steg i att lära sig älska och bli älskad, men inte samma sak som att verkligen känna djup och mogen kärlek för någon.
 • Den fysiska delen i en relation kan ofta dominera ett förhållande och misstas för äkta kärlek, men allteftersom förälskelsefasen i en sådan relation närmar sig sitt slut finns ofta inte mycket kvar att bygga en kärleksrelation på.
 • Mogen eller äkta kärlek kan ha element av andra sorters kärlek i sig, men det är något annat, något mer. Som Noras mamma beskriver det: ”Ömt, osjälviskt, samverkande.”

Läs också: Test: Kommer er kärlek att hålla i längden? 

Är du osäker på om du är kär i den du dejtar ger Noras mamma också tipset att du kan fråga dig själv följande fyra frågor:

 1. Har vi några gemensamma intressen?
 2. Är vi avslappnade med varandra?
 3. Är vi stolta över varandra?
 4. Är vi överens om grundläggande värderingar som äktenskap, barn, religion, pengar etc?

Filmen slutar med att Nora inser att hon gillar Jack och har roligt i hans sällskap, men att hon inte känner äkta kärlek för honom ännu. Men istället för att göra slut direkt väljer paret att ge det lite mer tid så länge de trivs i varandras sällskap. En fin läxa fler kan ta lärdom av!

Läs också: Lika barn leka bäst: Recept på livslång kärlek

Nämnas bör även att filmen trots allt är amerikansk, och varken 1950 eller idag delar vi exakt samma värderingar – det gäller även vår syn på kärlek. Så håller du inte med om punkterna ovan är du med stor sannolikhet inte ensam, och det viktiga är att din kärlek känns rätt för dig och din partner!

Se hela filmen från 1950 här:

Källa: Lifehacker  Foto: Youtube, IBL

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…