Annons

Annons

Skilsmässor & barnafödande – här är sakerna som smittar din omgivning

Här är 5 saker som smittar av sig på omgivningen i en rasande fart!

Ibland kan det kännas som att händelser runt omkring oss smittar av sig, såsom skilsmässor, barnafödande med mera. Och faktum är att detta stämmer.

Här är 5 riktigt smittsamma företeelser:

Skilsmässor

Annons

Börjar grannarnas, kollegernas eller kompisarnas relationer krackelera? Då bör du se upp, risken att ditt äktenskap ska spricka ökar nämligen med hela 75 procent om en vän skiljer sig. Detta enligt en studie från Harvards och Browns universitet i USA.

Och relationssprickorna kan sprida sig längre än så, även dina vänners kompisars skilsmässor kan påverka dig. Förekommer de i din perifera bekantskapskrets ökar risken med 33 procent, enligt samma studie.

 

Vikt

Du väger som dina vänner, visar forskning. Tidigare studier har bland annat visat att en persons risk att bli överviktig ökar om vänner och bekanta också går upp i vikt.

Men nu visar en ny studie att den som vill gå ner i vikt kan dra fördel av att ha smala personer i sin närhet. Då är det nämligen lättare att tappa kilon. Studien visar att de som hade umgåtts med personer med ett lägre BMI än de själva hade gått ner mer i vikt än andra.

 

Stress

Är du ofta stressad och orolig? Enligt en studie gjord i bland annat Sverige smittar din stress och oro av sig på barnen. Studien undersökte om  anledningen till att barnen kände sig stressade berodde på att de hade arvsanlag till att bli lätt uppstressade, eller om stressen berodde på den miljön de befann sig i, med stressade föräldrar omkring sig.

Forskarna kom slutligen fram till att barnens stress är direkt sammankopplad med föräldrarnas stress och hur föräldrarna hansskades med den stress och oro de själva kände. Enligt forskarna hade barnens stresskänslor inget att göra med gener och arvsanlag. Stressade föräldrar skapar helt enkelt stressade barn, var studiens slutsats

 

Barnalängtan

Om en kvinna på en arbetsplats får barn ökar benägenheten att skaffa barn bland övriga kvinnliga anställda med tio procent, enligt en svensk studie. Den viktigaste slutsatsen, enligt forskarna, är att barnafödandet går att påverka mer än vad man kan tro. Däremot har ekonomin en blygsam effekt jämfört med effekten från vår omgivning.

 

Känslor

Hört talas om ordet affektsmitta? Det innebär att känslor och känslouttryck, positiva som negativa, smittar mellan människor – och det påverkar oss mer än vad man kan tro, enligt psykologen och psykoterapeuten Hilmar Hilmarsson. Testa själv: bjud på ett leende och se vad du får tillbaka…

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…