Annons

Annons

”Ska jag undvika sur mat?”

Fråga:
Varför sägs basisk mat vara bättre än sur, och vilken mat är det i så fall vi ska äta? Hur viktigt är pH-värdet i maten?

Vanja

Svar:
Enligt pH-anhängarna ska vi äta basisk mat. Hit hör de flesta frukter och grönsaker. Vi bör i huvudsak välja vegetabiliska proteinkällor som inte är lika sura som animaliska. Dock anses linser, ärter, frön och nötter vara för sura. Enligt den här dieten ska vi alltså begränsa vårt intag av även dessa livsmedel. Surgörande livsmedel – som vete, animaliskt protein och mejeriprodukter – bidrar till försämrad hjärt-kärlhälsa och lakar ur skelettet, menar pH-förespråkarna, och betraktar därför sådana livsmedel som sämre.

Annons

Jag anser att det är en alldeles för grov generalisering att påstå att all basisk mat är bra och att all sur mat är dålig! Ett livsmedel som i sig ger ett syraöverskott måste inte betraktas som ohälsosamt bara för att det är surt. Sura produkter som mjölk, kött och ärter är viktiga källor till protein, vitaminer och mineraler. Likaså är bröd en viktig energikälla för många, och i synnerhet grovt bröd är näringsrikt, även om det innehåller en del vete (surt livsmedel).

De livsmedel som betraktas som basiska, till exempel frukt och grönt, är kopplade till hälsa – men inte på grund av deras pH-värde. De innehåller kalium, som är en viktig balans mot natrium i blodtrycksregleringen, men även antioxidanter och andra näringsämnen som skyddar mot diabetes typ 2 och andra hjärt-kärlsjukdomar. Dessutom innehåller frukt och grönsaker magnesium, som har en positiv inverkan på vårt skelett.

Fortfarande är en varierad kost den bästa – oavsett om vi är vegetarianer eller blandkostare. Dela inte in maten i olika pH-värden, utan ät med sunt förnuft – begränsa intaget av socker och ät gärna frukt och/eller grönt. Fokus får gärna ligga på den rena, ”riktiga” maten snarare än traditionell snabbmat, godis och läsk.

Anki

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…